230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvaranje izložbe digitalnih printova na platnu "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske"

U petak, 21. decembra 2018. godine u 19.00 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe digitalnih printova umjetničkih djela iz kolekcije Galerije Matice srpske pod nazivom Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske.

181219 muzej

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje. Na samom otvaranju, govoriće jedan od autora izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske, Miroslava Žarkov, kustos Galerije Matice srpske.
Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena je u Galeriji Matice srpske u okviru obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa. Njome su predstavljena umjetnička djela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u namjeri da se promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i cjeline prikazane na izložbi: Nasljeđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.
Кako bi i publika u drugim krajevima imala priliku da, kroz komunikaciju sa umjetničkim idejama, sagleda ovo promišljanje evropskih vrijednosti i fenomena, osamnaest najreprezentativnijih umjetničkih djela sa izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske odštampano je na platnu. Među umjetnicima, čija su djela zastupljena kroz reprodukcije, izdvajaju se Stefan Tenecki, Zaharija Orfelin, Anastas Jovanović, Paja Jovanović, Petar Dobrović, Milan Кonjović, Lazar Vujaklija i drugi autori. Na ovaj način stvorena je svojevrsna „putujuća izložba” i otvorena je mogućnost da se, posredstvom njihovih digitalnih printova, sa odabranim umjetničkim djelima upozna veći broj ljudi.
Izložba digitalnih printova na platnu Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske biće otvorena do 15. januara 2019. godine.