230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

"Bookcrossing" i u Trebinju - Narodna biblioteka se priključila globalnoj akciji

Trebinjska Narodna biblioteka je među prvim ustanovama ovog tipa u Republici Srpskoj koja se priključila globalnoj akciji besplatne razmjene knjiga na više javnih mjesta u gradu koja pripadaju „Bookcrossing“ zoni.

190220 bookcrossing

Na ovaj način, knjigu koju neki čitalac uzme iz „Bookcrossing“ zone može, ali ne mora, da je vrati na isto mjesto.

„Na nekoliko lokacija u gradu smo ostavili pojedine popularne naslove. Trenutno se knjige nalaze u kafeu ‘Poeta’. I kada neki posjetilac otvori knjigu, dočekaće ga poruka. A kad pročita knjigu, njegovo je da odluči gdje će da je vrati – da li tamo gdje je našao ili na neko drugo javno mjesto“, pojašnjavaju u Narodnoj biblioteci.

U ovoj ustanovi kažu da je ovo nešto novo i zanimljivo u gradu, što će, kako se nadaju, dodatno popularizovati čitanje.

„Ovo je proslava književnosti i mjesto gdje knjige dobijaju život. To je čin darivanja knjige. Кako se knjiga prenosi sa čitaoca na čitaoca“, istakli su u Narodnoj biblioteci.

Osobe koje žele učestvovati mogu napraviti profil na stranici bookcrossing.com, zatim registrovati naslov knjige koju daruju.

Registracijom se dobija jedinstveni broj „Bookcrossing ID“ pomoću koga se može pratiti kretanje knjige.

„Кnjiga se obilježi brojem i adresom internet stranice i ostavi na javnom mjestu (biskop, muzej, biblioteka, omiljeni kafić). Čitaoci koji je pronađu mogu otići na internet stranicu i zabilježiti svoju lokaciju po njenom jedinstvenom broju. Tako se formira dnevnik koji govori kuda je knjiga putovala i ko je čitao“, pojašnjavaju u Narodnoj biblioteci. (Bibliotekatrebinje.org)