230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljena knjiga Branka Aleksića "Miris škije"

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sinoć je predstavljena knjiga Branka Aleksića „Miris škije“, zbirka od pedeset tri kratke priče koje govore o nekadašnjem životu u hercegovačkim selima.

190321 skija

O Aleksićevoj knjizi govorili su književnici Novica Telebak, koji je u svom obraćanju govorio o pisanoj riječi u Hercegovini i hercegovačkim piscima koji su iznjedrili mnoge priče i stihove. Prisutnima se obratio i prof. Кoča Govedarica, koji je pročitao svoje, naizust napisano, mišljenje o knjizi. O knjizi je govorio i Miodrag Hrnjez – Ljumo, dok je novinar Ratomir Mijanović čitao odlomke iz knjige. Autor, Branko Aleksić istakao je da priče govore o ljubavi, ratu, tradiciji i običajima, hercegovačkoj ženi, a pisane su jezikom običnog seljaka, baš onako kako su mu stari kazivali. Naslov "Miris škije" je autentičan, jer je u periodu u koji su smještene priče ona mirisala po livadama kad je bila kosidba, po njivama, posnim dolovima, "kad nisu odmarala samo čeljad koja su radila nego i volovi i konji". Škija je karakteristična za Hercegovinu, gdje ju je tamošnji seljak motao u svaki papir koji bi mu došao u ruke, pa tako nisu bile pošteđene ni novine, ni knjige, jer je to period kada nije bilo ćata, ni modernog papira.

190321 skija1

"Ne znam ko je u tom vremenu motao u najkvalitetniji ćat, ali znam sigurno, i to sam zabilježio, ko je motao škiju u najskuplji ćat. To je hajdučki harambaša Stojan Кovačević koji ju je motao u papirinu na kojoj je pisalo 100 kruna kojim se tada mogao kupiti vo za oranje" rekao je Aleksić. "Tada su ispričane najljepše priče jer su se uz miris škije ljudi mirili, razgovarali. Neko kaže "zar ne miriše tamjan?". Tamjan miriše, ali se uz njega ćuti, a uz škiju se priča".

U programu je učestvovao narodni guslar Vladan Perović.

Izdavač knjige je Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta, odbor u Bileći, a organizator promocije je Muzej Hercegovine u Trebinju.