230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstava "Koferi" izvedena pred trebinjskom publikom

Članovi dramske grupe Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja briljirali su večeras pred prepunom pozorišnom salom Кulturnog centra izvođenjem predstave iz vlastite produkcije pod nazivom „Кoferi“.

190321 koferi

„Кoferi“ su nastali po tekstovima samih učenika. Igor Svrdlin našao se u ulozi režisera, adaptirao ih i uspješno zaokružio upozorišni komad, a korežiseri i koordinatori projekta bile su profesorka srpskog jezika Jelena Mandrapa i bibliotekarka Dijana Lalović.

Dramska grupa Gimnazije „Jovan Dučić“ oformljena je prije četiri mjeseca i okupila je tridesetak mladih entuzijasta, učenika od prvog do četvrtog razreda, željnih da stvore originalni pozorišni komad.

Profesorka Jelena Mandrapa kaže da je predstava „Кoferi“ nastala sponatno, na temu koja je veoma aktuelna među mladima širom regiona, a u kojoj su se i naši učenici pronašli.

„Naše prvo okupljanje bio je sastanak u vidu tzv. brejnstorminga. Htjeli smo da vidimo o čemu naši učenici najviše razmišljaju i šta je to što ih zaokuplja. Onda su mahom svi došli do zaključka da su to odlasci, kako oni privremeni, poput odlaska na fakultet, tako i oni bez povratka“, istakla je profesorka Mandrapa.

Posebnu notu predstavi dale su aktuelne muzičke numere i svedena scenografija koje su efektno istakle svako stanje i svaku radnju koja se odvijala na sceni.

Radnja je smještena na fiktivnom mjestu odlazaka, sa kojeg mladi ljudi užurbano polaze, pričajući svoje životne priče. Glumci, kroz veoma emotivne lične ispovijesti, na duhovit i komičan, ali katkad i surov, bolan, upozoravajući način hrabro progovaraju o stvarima koje ih tište, a koje su najviše oličene u sve većoj potrebi da napuštaju svoju domovinu. Na sceni je prisutna i žena koja prodaje karte za odlazak, te sramežljivi intelektualac, odrpani optimista koji poklanja karte za ostanak.

Ovi mladi entuzijasti, od kojih su mnogi večeras prvi put nastupili pred publikom, blistali su na sceni. Izazvali su buru emocija i ostavili snažan utisak na sve goste Кulturnog centra Trebinje.

Gromkim aplauzom oduševljene publike pozdravljeni su : Anastasija Anđušić, Isidora Banduka, Milica Begenišić, Valentina Bošković, Helena Brajić, Jovana Vujičić, Jovana Gavrilović, Sara Gaćina, Anja Gobović, Andrea Govedarica, Jelena Delić, Marija Đajić, Jovana Đerković, Aleksandar Zubac, Milica Ivković, Marija Janković, Lana Jeremić, Sara Кolak, Irina Кraljević, Sanja Кrivoglav, Nedjeljko Milović, Iva Novaković, Jovana Pejanović, Gajo Prcović, Anja Ratković, Mato Ratković, Marija Rosandić, Teodora Sarić, Anđela Ubiparip, Aleksa Hamović i Ljuban Čičković.

Trebinjska gimnazija domaćin je ovogodišnjih Susreta evropskih gimnazija, a njeni učenici svojski su se potrudili da svoju školu, ali i cijelo Trebinje, predstave u najboljem svijetlu. (Kulturni centar Trebinje)