230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nagrađen film Sare Deretić

Na konkursu za srednjoškolce „Zašto je kultura (meni) važna?“, koji raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS, u kategoriji filma, nagrađen je film maturantkinje trebinjske gimnazije Sare Deretić.

190323 Sara i saradnici

Tako su mašta, ideja i kreativnost donijele još jednu nagradu ovoj školi.Sastavni dio cjelokupnog projekta Ministarstva je snimanje emisija i organizovanje radionica iz svih oblasti obuhvaćenih konkursom, uz podršku partnera Javnog servisa RTRS-a i Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Nagrade su, dakle, iskustvenog tipa, što predstavlja novost u odnosu na većinu konkursa.
Sara Deretić:
„Ovaj film mi je pružio nezaboravno iskustvo, kao i priliku da se zabavim sa svima. Nagrada mi puno znači, pre svega zato što nisam imala nikakva očekivanja, jer je ovaj film amaterski, snimljen telefonom. Veoma sam srećna zbog prilike da učestvujem u ovoj radionici, jer smatram da je to dobra prilika da naučim nešto novo. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez pomoći mojih prijatelja gimnazijalaca i, naravno, profesorice.“
Veselinka Кulaš, profesor-mentor nagrađene učenice:
„Sarin film odgovorio je u potpunosti zahtjevima teme i zahtjevima žanra. To je film-esej o značaju kulture, čije su žanrovske osobine subjektivnost i fragmentarnost, ali i harmonija između verbalnog i vizuelnog aspekta. Ostvarena je i fina mjera između angažovanosti i umjetničke sugestije. Svi koji su makar malo doprinijeli ovoj „priči“ snimanje su doživjeli kao igru i izazov, jer se niko nije do sada bavio filmom, i zadovoljni su ishodom - uprkos skromnim uslovima i sredstvima kojima je „ekipa“ raspolagala. Drago mi je što će Sara imati mogućnost učestvovanja u kreativnoj radionici u Andrićgradu.“
Još jedna nagrada na ovom konkursu stigla je u Trebinje. U kategoriji muzike nagrađena je Anja Riđešić, učenica Muzičke škole.