230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Hercegovina, našim očevima, za pokoljenja“

Izložba "Hercegovina, našim očevima, za pokoljenja“ plod je prvenstveno iskrene želje da se dio zemlje, naših predaka i nas samih, biranim fotografijama predstavi svjetlima koje svojim koloritima predstavljaju baš onu Hercegovinu sa nesagledivom snagom i izražajnošću kamena, opojnog mirisa poljskog cvijeća, čarobnim izlascima i zalascima sunca i svim onim svjetlima duboko utkanim u nas same.

190423 hercegovina izlozba

Tim, iako je u pitanju dvojac koji je krstario zarad ovih fotografskih zapisa čine Aleksandar Radoš i Predrag Čerović. Predrag Čerović, je rođen u Londonu, a u duši iskreni Hercegovac zaljubljenik u Trebinje, odakle mu i otac Borislav potiče. Predrag je idejni tvorac zamisli, ideje, organizacije i realizacije izložbe. Njegovom zaslugom i zaista nesebičnim zalaganjem stekao je titulu pravog "Кormilara“ koji je nadahnućem mogao i može voditi ozbiljan, veliki brod.
Aleksandar Radoš je rođen u Beogradu. Porijeklom i suštinom je Hercegovac, a odatle mu otac, Stojan potiče. Zadužen je za fotografske zapise koji će biti pred vama. Pored zvanja likovnog umetnika fotografije ima i zvanje „Apsolutnog i zanesenog ljubitelja“ svega onog iskonskog, mudrog opojnog a ponekad tako teškog što je proticalo, a i danas protiče Hercegovinom.

190415 izlozba
Ova izložba nije kraj zajedničke ideje bilježenja Hercegovine. Suprotno tome – ovo je samo početak Čerovićeve i Radoševe zamisli da tvore ozbiljnu, reprezentativnu knjigu Srpske Hercegovine koja bi zaživela u vidu velike fotomonografije, koja će, ako to bude blagosloveno, ne u tako dalekoj budućnosti ugledati svetlost dana i koja bi ljepotom, a i dokumentarnošću bila ne samo dug prema našoj  Hercegovini i precima, već i nadahnuta zaostavština koja će služiti pokolenjima koji su ispred nas.

Izložba se otvara u Muzeju Hercegovine Trebinje, 24. aprila 2019. godine u 20 časova.