230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Muzej Hercegovine u Trebinju u konkurenciji za nagradu ŽIVA 2019

Stručni žiri Foruma slovenskih kultura, u nedjelju 21. aprila, posjetio je Muzej Hercegovine u Trebinju, radi ocjenjivanja našeg muzeja, kao jednog od 26 kandidata za dodjelu Živa nagrade 2019.

190425 muzej

Direktor Muzeja češkog seoskog života, gospodin Pavel Douša i direktor Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, gospođa Biljana Pajković, kao članovi žirija obišli su sve stalne postavke i zgrade kompleksa Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju, gđa Ivana Grujić, obrazložila je kandidaturu našeg muzeja kroz glavne ideje i planove: otkrivanje arheološkog lokaliteta Muzeja Hercegovine u cilju autentičnog prikazivanja kulturnog nasljeđa i njegove promocije i adaptaciju muzejskih prostora za potrebe održavanja raznovrsnih kulturnih događaja i adekvatniji smještaj muzejskih postavki i depoa.

Višeslojni arheološki lokalitet u dvorištu Muzeja Hercegovine u Trebinju sa zgradom muzeja, pokazuje kontinuitet života na desnoj obali Trebišnjice od srednjeg vijeka, turske vladavine, pa do vremena austrougarske okupacije, i kao takav, pruža jedinstvenu mogućnost prestavljanja kulturno-istorijske baštine u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Planovi koji su predstavljeni žiriju odnose se prvenstveno na nastavak i završetak arheoloških iskopavanja, konzervaciju nalazišta, revitalizaciju kamene kuće za stalnu arheološku postavku, gdje bi se ujedno pokazali arheološki ostaci zajedno sa muzejskim eksponatima. Takođe, rekonstrukcija glavne zgrade muzeja kao prioritetni plan, započeta je adaptacijom prizemlja, u kojem je uklanjanjem pregradnih zidova dobijena velika galerija i ove godine dopunjuje se muzejskim prodajnim objektom, povezanim prolazima sa glavnom salom i hodnikom, sa planom da se podrumski prostor oslobodi za nove izložbene sale.
Кao drugi važan segment rada muzeja predstavljena je otvorenost prema publici, koja se ostvaruje organizovanjem povremenih kulturnih događaja, ali i stručnim vođenjima kroz stalne i privremene postavke. Кao novinu, žiriju je predstavljen pedagoški rad našeg muzeja, koji se ostvaruje kroz organizovanje redovnih radionica za učenike svake subote, sa različitim temama koje podstiču naže najmlađe sugrađane da se upoznaju sa stalnim muzejskim postavkama, ali i da saznaju i probude kreativnost i ljubav prema umjetnosti i kulturi.

Rad našeg muzeja biće predstavljen prezentacijom na konferenciji i dodjeli Živa nagrade, od 2. do 5. oktobra 2019. godine u Baru, pošto je ove godine domaćin Crna Gora.
ŽIVA nagradu dodjeljuje Forum slavenskih kultura, međunarodna fondacija osnovana 2004. godine, koja obuhvata 13 slovenskih zemalja, a čiji cilj je prepoznavanje izuzetnih postignuća u oblasti rada sa pokretnom i nepokretnom baštinom, promocija zajedničkog slovenskog kulturnog nasljeđa, kao i podsticanje međusobne razmjene znanja i iskustava.

Slovenska boginja Živa (poznata i kao Żiwia, Siva, Sieba ili Razivia), predstavlja načelo života, dugovječnosti, mladalaštva, ljepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti – osobina koje lijepo opisuju i slovensku baštinu.

Nagrada Živa nastala je 2012. na inicijativu stručne projektne grupe iz država koje povezuje Forum slovenskih kultura i ima za cilj prepoznavanje, podstrekivanje, nagrađivanje i promovisanje eksperimenata, projekata i praksi na području muzeologije u specifičnom kulturnom i geografskom okviru slovenskih država.