230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U "Noći muzeja" svečano otvorena Prirodnjačka postavka

U okviru tradicionalne manifestacije "Noć muzeja" protekle večeri je upriličeno svečano otvoranje Prirodnjačke postavke, koja je uveliko obogatila stalnu postavku Muzeja Hercegovine u Trebinju.

190519 postavka

Prirodnjačka zbirka koja nosi ime "Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice", a na čijem je prikupljanju sa velikim žarom radio kustos i biolog Mićo Milošević, napokon je ugledala "svjetost dana" i postala dostupna Trebinjcima i svim gostima našeg grada.

Otvaranjem nove stalne postavke u Muzeju Hercegovine u Trebinju, posjetioci će imati priliku da vide i upoznaju prirodno nasljeđe Hercegovine, prostora sliva rijeke Trebišnjice, njenu geologiju i paleontologiju, pećine, šumske životinje, grabljivice, ptice kraških polja, ptice i sisare močvarnih i vodenih staništa, vodozemce i gmizavce, biljke, insekte...

Postavka Prirodnjačkog odjeljenja predstavljena je uz pomoć atraktivnih tehnika: ambijentalne diorame (simulacija prirodnog okruženja), foto i video prezentacije, interneta i štampe. Područje Istočne Hercegovine odnosno sliva Trebišnjice, uslijed raznolikosti geoloških i klimatskih uslova odlikuje se nizom različitih ekosistema. Na osnovu poznatih činjenica, dugogodišnjih istraživanja domaćih i stranih zoologa i botaničara, može se reći da je područje Istočne Hercegovine i njene šire okoline jedno od najznačajnijih centara biodiverziteta u ovom dijelu svijeta.

"Noć muzeja" je pratio bogat kulturno-umjetnički program u kojem su uživali mnogobrojni posjetioci, a mogli su da posjete odjeljenje arheologije, etnologije, istorijsku zbirku, umjetničku zbirku Jovana Dučića, memorijalnu izložbu Atanasija Popovića, legat Milene Šotre, "Kameni svet" - skulpture Radovana Ždrala...