230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dominacija Trebinjaca na Reliju “Sutjeska”

Vozači Auto-moto društva „Hercegovina“ iz Trebinja pobjednici su i ekipno i pojedinačno tradicionalnog Relija „Sutjeska“, koji je danas završen na Tjentištu.

190707 Reli 3 600x450

Reli na kojem je učestvovalo stotinak vozača iz svih krajeva BiH počeo je juče ocjenskom vožnjom od matičnih auto-moto društava do Tjentišta, gdje su juče i danas održana dva ispita spretnosti, a u teorijskom dijelu relija učesnici su imali zadatak da riješe test iz poznavanja saobraćajnih propisa.

Sveukupni pobjednik relija Vučko Bašić iz AMD „Hercegovina“, koji je već godinama sa svojim „fijatom“ nepobjediv na Tjentištu, i ovoga puta je odvezao izuzetno atraktivnu vožnju na poligonu.

„Akcenat je na preventivnom dijelu relija i svi vozači moraju da urade testove, koji se visoko boduju, tako da je manje bitna vožnja ako napravite greške u teoretskom dijelu ispita. Iz mog ugla gledanja, možda je malo zanemaren praktični dio vožnje, ali domaćin je postavio pravila i mi smo tu da ih poštujemo“, rekao je Bašić.

Jedno od zaštitnih lica Relija „Sutjeska“ Ivica Malić iz Sportskog auto kluba „Komotin“ iz Jajca ove godine je zauzeo drugo mjesto u ukupnom plasmanu, dok je bio najbolji u klasi dva.

190707 Reli S 650x488

On ističe da kultura u saobraćaju, kao i u svemu u životu, polazi od kućnog vaspitanja.

„Meni je ova tehnička disiplina pomogla par puta da spasim sebi i drugima glavu. Ovo je mogućnost za sve vozače da obnove znanje iz saobraćaja“, rekao je Malić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić ističe da bez dobrog poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa, kao i bez dobre vještine u vožnji nema dobrog vozača, te da se kroz ovu manifestaciju upravo na tome radi.

„Generalno, ne možemo reći da naši vozači imaju dobre rezultate u poznavanju saobraćajnih propisa, ne samo na našem reliju. Faktor zaboravljanja je veoma prisutan, pravimo banalne greške sa kobnim posljedicama, posebno u ljetnom periodu kada su uslovi za vožnju idealni, dok zimi po lošim uslovima ima više nezgoda ali su tu uglavnom kuckanja“, napominje Babić.

Najstarijem učesniku Emiliju Rolihu /85/ ovo je bio jubilarno pedeseto učešće na Reliju „Sutjeska“.

„Trudim se još uvijek da budem sa mladima, da ih podučavam. Mladi me vole i poštuju, a neki su malo i zavidni“, kaže Rolih.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg relija na Sutjesci bio je četrnaestogodišnji Stefan Milinić iz Auto-moto karting kluba „Leotar“ iz Trebinja.

„Kao mali sam sa tatom išao po trkama i sa šest godina sam dobio prvi karting i već osam godina vozim karting trke, a sada sam krenuo i sa auto trkama“, rekao je Stefan.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, koja je prisustvovala reliju, istakla je da se sa ove manifestacije šalje poruka da je u saobraćaju najvažnije čuvanje vlastitog i života ostalih učesnika.

I ove godine jedan od nazahtjevnijih dijelova relija bila je vožnja uskim i krivudavim magistralnim putem od Foče do Tjentišta, a ministar saobraćaja Republike Srpske Neđo Trninić naveo je da je izgradnja nove trase jedan od prioriteta Vlade.

„U toku je izrada generalnog projekta, to je prioritet i nadam se da će taj put relativno brzo doći na red“, rekao je Trninić.

On je naveo da je prioritet i magistrala od Foče do Šćepan Polja za koju je projektna dokumentacija završena , te da je u toku eksproprijacija, koja, kao je istakao, ide veoma sporo.

„To je jedan problem, a drugi problem je nepotpisivanje sporazuma između BiH i Crne Gore, kojim bi se definisao granični prelaz. Nema ništa nejasno, granični prelaz bi bio tri-četiri kilometra iznad postojećeg sa novim mostom na Tari, ali nažalost još nije potpisan sporazum, jer u Savjetu ministara još nije donesena odluka o finansiranju“, rekao je Trninić.

On je dodao da je Evropska banka za obnovui i razvoj spremnna da podrži taj projekat, čija je vrijednost oko 75 miliona evra.

„Nadam se da ćemo, najkasnije u proljeće iduće godine početi sa radovima“, rekao je Trninić.

Uspješni i Fočaci

Zapažen nastup ove godine imali su takmičari AMD “Foča”.

U grupi “turist” najbolji je bio Nenad Šarenac iz AMD Foča, ekipa “Šaki”, dok je drugo mjesto osvojio Marko Ćosović iz ekipe “Vatra i led”.

U generalnom plasmanu Fočaci su zauzeli šesto mjesto.
(Izvor Radio Foča)