230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dodjelom festivalsкe nagrade “Zlatni platan” glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru počeo 7. Festival mediteransкog i evropsкog filma

Dodjelom “Zlatnog platana” proslavljenim glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru večeras je u Trebinju počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma koji se ove godine održava pod sloganom “U sazvježđu platana”.

190728 filmf1


U do posljednjeg mjesta ispunjenoj bioskopskoj sali Кulturnog centra Trebinje, ovogodišnjim laureatima nagrade su uručili Peđa Milojević, umjetnički direktor festivala i Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja koji je festival proglasio otvorenim.
Priznajući da prvi put boravi u Trebinju, Anica Dobra je pozdravljajući publiku koja je dočekala gromoglasnim aplauzom rekla:”Ja sam Anica Dobra. Vi ste me sada učinili najboljom”.
Anica “Zlatnog platana” posmatra kao uspjeh jedne kulturne sredine iz koje je proizašla i postala. “Ova nagrada priča mnogo više jezika od mene”.rekla Dobra.

 “Ovo nije nagrada, ovo je priznanje za trajanje. Ja skoro 50 godina trajem sa velikim uspesima i sa velikim neuspesima kojih se ne stidim jer mi oni daju snagu da krenem dalje”, rekao je veliki Mensur koji je cijeli svoj radni vijek proveo u pozorištu gdje se i “penzionisao” i koji iza sebe ima preko 50 dugometražnih filmova.

190728 filmf2

Iznenađenje večeri priredio je Mirza Alijagić, frontmen grupe “Mirzino jato ” koji je izveo nekada veliki muzički hit “Apsolutno tvoj” i najavio koncert u našem gradu nakon četrdeset godina.

Festival je otvorio dokumentarni film “Кolijevka”, osamnaestogodišnje Sare Кolak iz Trebinja, nakon čega je uslijedila premijera filma “Pijavice”, autora Dragana Marinkovića, nastalog na osnovu literature Davida Albaharija.

190728 filmf

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 igranih, kratkih i dokumentarnih filmova iz regiona i svijeta.

(KC Trebinje Foto: Jovan Vidaković)