230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Otvaranje Prolećne izložbe ULUS-a

Imamo čast i zadovoljstvo da Vas pozovemo na svečano otvaranje Prolećne izložbe ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije), koje će biti upriličeno u petak, u 20 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.

190801 prolecna izlozba plakat

Prolećna izložba je jedna od dve najstarije izložbe u zemlji, a ujedno i jedna od najznačajnih ULUS-ovih izložbi. Ovogodišnja Prolećna izložba se održava u svetlu dva jubileja, devedeset godina od održavanja prve Prolećne izložbe i sto godina ULUS-a. Na otvaranju izložbe govoriće članovi Upravnog odbora Ulus-a Dragana Кnežević i Ljiljana Mićović.

„Davne 1919. u Beogradu je osnovano Udruženje likovnih umetnika (današi ULUS) koje je imalo široke društvene ciljeve. Deset godina kasnije u novootvorenom hramu umetnosti na Кalemegdanu – Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Drugog dana Vaskrsa 1929. otvorena je Proletnja izložba slikarskih, vajarskih i arhitektonskih radova koja se uz određene modifikacije održala do danas.

Devet decenija je duga tradicija Prolećne izložbe koja je tokom vremena doživljavala određene transformacije. Jedan od postulata Prolećne izložbe, od njenog osnivanja do danas, je da reprezentuje recentnu umetničku produkciju umetnika svih senzibiliteta i generacija. Posebnost Prolećne izložbe čine i nagrade koje se dodeljuju i to: Zlatna paleta, Zlatna igla, Zlatno dleto (nagrade se dodeljuju od 1960) i Nagrada za oblast proširenih medija (nagrada se dodeljuje od 2000). Laureati apostrofiranih nagrada za slikarstvo, grafiku, skulpturu i proširene medije su bardovi naše umetnosti (pr. Slavoljub Bogojević, Ivan Radović, Ljubica Cuca Sokić, Miodrag Mića Popović, Oto Logo, Bogdan Кrišić, Boško Кaranović, Vida Jocić, Nikola Кoka Janković i dr. ), i ove prestižne reference svaki umetnik sa ponosom navodi u biografiji. Sve su to vrednosti koje krase Prolećnu izložbu kao jednu od retkih izložbi na našim prostorima koja neguje heteregenost medija i jezika. Shodno Pravilniku učesnici ove smotre nisu samo članovi ULUS-a već svi oni čije radove selektuje Umetnički savet. Tim pre, Prolećna izložba daje uvid u raznorodna likovna promišljanja i daje smernice umetničkih kretanja na recentnoj likovnoj sceni.

Preko sto sedamdeset prijavljenih umetnika svedoči o velikim respektu koji ova izložba uživa. Generacijske, stilske i druge različitosti, bogatstvo su koje krasi ovu izložbu koju će nakon Beograda videti publika u Muzeju Кozare u Prijedoru, Muzeju Hercegovine u Trebinju i galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru. Instucionalno predstavljanje ULUS-ovog izložbenog programa - Prolećne izložbe, van granica zemlje, kao i u pojedinim gradovima Srbije, ovoj izložbi daje kvalitet više i vraća nas na vreme kada je ova izložba ustanovljena (1929) a kada je opšta uključenost i težnja da što veći broj ljudi vidi izložbu bio jedan od imperativa. Jedinstveni karakter Prolećne izložbe je zadržan i između ostalog prepoznaje se u postulatima i ciljevima koji su u osnovi ostali isti a što obavezuje sve društvene činioce na ukazivanje poštovanje prema devet decenija dugoj tradiciji Prolećne izložbi. „Olivera Vukotić, izvod iz teksta u katalogu izložbe.

Nagrade 2019. su dobili:

Zlatna paleta (nagrada za slikarstvo): Ervin Ćatović

Zlatno dleto (nagrada za sklupturu): Vukašin Milović

Zlatna igla (nagrada za grafiku): Lidija Atanasijević

Nagrada za proširene medije: Radomir Кnežević