230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba radova Miodraga Manojlovića

U subotu 7. septembra u 20.00 časova biće otvorena samostalna izložba umjetnika Miodraga Manojlovića pod nazivom ”Neznatno” koja će se održati u Кulturnom centru Trebinje.

190906 izlozba neznatno

Izložba “Neznatno” obuhvata selekciju medijski raznovrsnih radova (crteža, animacija, objekata), nastajalih u različitim vremenskim periodima.

Crteži na zasebnim papirima i u blokovima za crtanje, nastajali su na dnevnom nivou, spontano ili pak veoma promišljeno i rezultat su potrebe za crtanjem. Nekada sa jasnom asocijacijom, nekada ne, i baš su onakvi kakvim ih svako od nas ponaosob doživljava.

Objekti u prostoru su zapravo crteži u trodimenzionalnom obliku. Njihova prostorna pozicija jeste tiha i nenametljiva. Iako sa elementima skulpturalnosti, ti objekti i dalje zadržavaju crtež kao svoj osnovni medij. U svojoj pojavnosti nemaju jasnu ideju o kojoj progovaraju; više su skup tačaka koje zajedno ili pojedinačno mogu da proizvedu određeno kreativno treperenje.

Animacije pokušavaju sažeti iskustvo u kratke vizuelne forme u kojima vrijeme i proces trajanja naglašavaju neznatnu promjenu svega što jest. Animacije jesu narativne do mjere u kojima trenutak promjene iz jednog stanja u drugo ne postane začudan. Nastale su kombinovanjem direktnog animiranja crteža na papiru i crteža koji su nastajali zasebno, pa se tako mogu i sagledavati. Zvuk u animacijama doprinosi začudnosti zgusnutih trenutaka.

Postavkom radova u prostoru želi se obuhvatiti ideja o trajanju, kao o neprekinutom procesu u kojem su neznatne promjene takve da bismo im trebali prići sporo i tiho. Tako možda možemo vidjeti kako se planina pomjera i kako se baš sa onog brda vidi cijeli svijet…

 zložbu organizuje Udruženje građana ”Rez” iz Banja Luke u saradnji sa Кulturnim centrom Trebinje.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2019. godine.

Miodrag Manojlović je rođen u Mrkonjić Gradu 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2004. godine. Magistrirao je scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2007. godine. Radi na polju crteža i animacije. Istražuje višejezične oblike komunikacije. Slikom i zvukom traga za korijenima kreacije i emocije, održavajući posmatračevu imaginaciju u neizvjesnosti. U zvanju vanrednog profesora radi na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn.