230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sajam na Tjentištu: Domaći proizvodi kvalitetom mame kupce

Hercegovački kvalitetni med, smokve, sir i rakija, romanijski skorup-kajmak, višegradska i fočanska zdrava hrana, ljekoviti čajevi i tinkture, fočansko domaće pivo, našli su se danas u Dolini heroja na Tjentištu na 4. Republičkom sajmu tradicionalnih prehrambenih proizvoda i narodnih rukotvorina.

190915 sajamfoca3

Sve ono najljepše iz Srpske u jedinstvenom prirodnom ambijentu NP “Sutjeska” predstavilo je više od 20 izlagača, a najveću pažnju posjetilaca i ove godine privukli su domaći proizvodi.

Da je domaće i tradicionalno najbolje uvjerili su se posjetioci sajma iz svih krajeva bivše Jugoslavije i Evrope.

-Naš šumadijski kajmak jeste odličan, ali ovdje ovaj romanijski je fantastičnog ukusa, ne treba ništa da se dodaje, treba samo uživati u ovom kajmaku-rekao je Pavle Luković, jedan od posjetilaca.

-Kupio sam čaj od uve, a inače se trudim da koristim što više prirodno, pa zato biram domaće i provjereno - rekao je Stanko Ivanović iz Tivta, dok je Ugljevičanka Dragica Todorović sa Tjentišta u Beč, gdje trenutno živi, ponijela pregršt domaćih i ljekovitih proizvoda.

Prvi put na smotri hrane, pića i rukotvorina na Tjentištu našle su se članice Udruženja “Romanijski skorup-kajmak”. Njihov mladi dimljeni kajmak i dimljeni suvi sir privukli su pregršt degustatora, ali i kupaca.

-Ovi proizvodi su specifični po načinu proizvodnje, a i teren na kojem nastaju je poseban i po ispaši i načinu pravljenja. Mi dimimo kajmak, što jeste karakteristično za romanijski plato, u kolibama na otvorenom ognjištu, tako da imamo i zreli i mladi kajmak koji stvarno obara rekorde po tražnji-objašnjava Nada Maksimović, predsjednica Udruženja koje okuplja žene sa Sokoca, Han Pijeska i Rogatice.

Nevesinjci i Bilećani predstavili su domaći kvalitetni med. Iako ovo ljeto ne ocjenjuju medonosnim, sa sobom su donijeli najljekovitije pčelinje proizvode.

-Propolis kapi, propolis sprej, matična mliječ u medu, bronho bor sirup na bazi meda i četiri vrste borovih iglica koji se sprema dva mjeseca, a odličan je za ljude koiji imaju problema sa bronhitisom, disajnim organima - izdvaja najbolje Rade Radovanović, pčelar iz Nevesinja.

190915 sajamfoca2

Iz Hercegovine i ove godine u Dolinu heroja stigle su i smokve i proizvodi od ovog voća nadaleko poznatog uzgajivača Boža Vlačića, raznovrsna ponuda Hercegovačke kuće, prirodna kozmetika radionice “Delić”, gatački suveniri, nevesinjski sir, trebinjske rukotvorine i autohtoni odjevni predmeti.

190915 sajamfoca1

Domaće proizvode od najkvalitetnijeg voća, ali i ljekovitog bilja sa obronaka Zelengore, Vučeva i Maglića predstavila je Senada Kovač sa Tjentišta.

-Imamo proizvode od borovnice i kupine, džemovi, slatka, sirupi, bez šećera, na prirodan način da bi bili zdravi i pristupačni svima. Imamo i pekmez od divlje jabuke, sirće, brojne proizvode od šljiva, ruže, maline, godina je rodna, tako da nam je ponuda bogata - rekla je Kovačeva.

190915 sajamfoca

Da priroda čuva lijek za svakoga pokazali su pčelarski centar „Batinić“ sa Sokoca koji je predstavio različite prirodne preparate od biljaka i meda, kao i manufaktura Vladičić iz Foče koji su, osim dobro poznatih ljekovitih čajeva i tinktura, ove godine predstavili i ljekovito bilje u rakiji koje jača imunitet.

Degustirao se fočanski “Zlatni sir” sa Zlatnog Bora uz koji su dobro išle prirodne voćne rakije “Naše male destilerije” iz Istočnog Starog Grada, ali i domaće fočansko pivo koje pravi Slobodan Janković.

-Sezona je sajmova i festivala, godina je uspješna. Spremili smo dva nova recepta, do nove godine, pored tri postojeće vrste, imaćemo jedno zimsko pivo i još jedno, malo gorče, aromatično pivo-rekao je Janković.

Sa domaćim proizvođačima i proizvodima od Trebinja do Sarajeva i organizator sajma- NP “Sutjeska” upotpunjuje ponudu.

-Ovo je četvrti sajam i najposjećeniji do sada, a vidimo da su zadovoljni i izlagači i gosti. Cilj je da pomognemo i promovišemo domaće proizvođače, kao i promocija NP “Sutjeska” i usluga koje pružamo. Pregršt domaćih proizvoda imamo u mi u ponudi, a sve otkupljujemo od lokalnog stanovništva-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”. (Izvor: Radio Foča)