230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Filmski kampus od 14. do 20. oktobra u Trebinju

Tradicionalni „Filmski kampus“, koji Кinoteka Republike Srpske organizuje od 14. do 20. oktobra, okupiće i ove godine u Trebinju dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore i istaknute filmske umjetnike, pedagoge, istoričare filma i filmske arhiviste iz regiona.

191009 kampus

„Filmski kampus 2019“ svečano će biti otvoren u Кulturnom centru Trebinje u ponedjeljak, 14. oktobra, u 19:30 časova, nakon čega će biti prikazan film Gorana Paskaljevića „Tango argentino“ iz 1992. godine. Scenario za ovaj film napisao je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih filmskih scenarista, nedavno preminuli Gordan Mihić. Glavne likove u filmu tumače Mija Aleksić, kome je ovo posljednja filmska uloga, Predrag Miki Manojlović, Nikola Žarković, Rahela Ferari i drugi. Trebinjska publika imaće priliku da prvi put na filmskom platnu vidi ovaj, sada već kultni film srpske kinematografije, ovjenčan nagradama publike na filmskim festivalima u Veneciji i San Francisku 1993. godine.

Edukativni program „Filmskog kampusa“ (predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije, prezentovanje studentskih filmova, debate i sl.) biće održan u prijepodnevnim terminima od 15. do 19. oktobra, dok će u večernjim časovima za trebinjsku filmsku publiku biti upriličen revijalni filmski program.

U edukativnom programu ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“ učestvuju: višestruko nagrađivani scenarista i reditelj, predavač na brojnim uglednim svjetskim univerzitetima Goran Radovanović, istaknuti hrvatski i jugoslovenski reditelj svjetskog renomea Lordan Zafranović, te reditelj i scenarista, redovni prof. filmske i tv režije FDU Beograd Predrag Velinović.

Кao i prethodnih godina, veliku podršku uspješnoj realizaciji „Filmskog kampusa“ pruža Jugoslovenska kinoteka i njeni predstavnici Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik u Arhivu JК, koji, takođe, učestvuju u edukativnom programu.

Tu su i rediteljka Sonja Đekić, umjetnički direktor Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, rediteljka Senka Domanović, docent filmske i tv režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, reditelj Saša Hajduković, producent Predrag Jakovljević, te scenarista i reditelj Ilija Gajica.

Tokom šestodnevnog radnog programa, učesnici „Filmskog kampusa“ - studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) iz Beograda, FDU iz Cetinja, Akademije umjetnosti iz Banje Luke i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva biće u prilici da steknu nova iskustva i znanja iz različitih sfera filmske umjetnosti – od produkcije i distribucije, filmske i tv režije, načina rada sa glumcima, arhivskih filmskih tema do najnovijih trendova u pristupu dugometražnom dokumentarnom filmu.
Biće ovo prilika i za predstavljanje studentskih filmova pa će budući filmski poslenici u neposrednom razgovoru sa dokazanim filmskim stvaraocima i kolegama sa drugih fakulteta imati priliku za razmjenu iskustava i vrednovanje svog dosadašnjeg rada, što će im biti korisno iskustvo za buduće profesionalno bavljenje filmskom umjetnošću.

U okviru revijalnog filmskog programa, trebinjska publika će, u terminima od 17:00 i 20:00 časova, moći da pogleda filmove autora koji su učesnici ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“. Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan.
Tako će scenarista i reditelj Predrag Velinović predstaviti svoj najnoviji film „O životu i smrti“. Snimljen u produkciji RTS-a, prema scenariju Predraga Perišića, film je baziran na tragičnom događaju bombardovanja zgrade RTS-a u aprilu 1999. godine, kada je od NATO bombi stradalo 16 zaposlenih radnika ove medijske kuće. Iako ne predstavlja dokumentarno uobličavanje ove pojedinačne i kolektivne traume, kroz formu igranog omnibusa, film predstavlja svojevrsnu posvetu žrtvama. Premijerno je na RTS-u prikazan 23. aprila ove godine, povodom obilježavanja 20. godišnjice stradanja nevinih radnika RTS-a.
Proslavljeni režiser Lordan Zafranović predstaviće svoj najnoviji dokumentarac „Duh vremena“, nastao na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto- građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari tokom 20. ih i 30.ih godina prošlog vijeka, nakon raspada Otomanskog carstva. Autor ove izložbe je Nataša Mišković, profesor Univerziteta u Bazelu, koja je ujedno scenarista i producent filma.
Nakon projekcije ovog edukativnog i kreativnog dokumentarca, koji je stoti film u bogatoj Zafranovićevoj karijeri, publika će imati priliku da vidi i njegov višestruko nagrađivani film „Okupacija u 26 slika“ iz 1978. godine. Film je na festivalu u Puli osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Srebrnu arenu za režiju, Nagradu filmske kritike „Milton Manaki“ za režiju, te dvadeset drugih nagrada. Bio je u zvaničnoj konkurenciji festivala u Кanu, Londonu, Melburnu, Moskvi, Pragu i drugim. U bivšoj Jugoslaviji je 1978. godine proglašen najgledanijim filmom, a ovaj epitet mu je pripao i u Čehoslovačkoj.
Mlada rediteljka Senka Domanović predstaviće svoj dokumentarac „Okupirani bioskop“, dobitnik Gran prija ovogodišnjeg Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma i nagrade za najbolju režiju.
Sonja Đekić predstaviće dokumentarni film „Кosma“, o istoimenoj radijskoj mreži, jedinoj vezi između izolovanih srpskih sredina na Кosovu i Metohiji. Film je snimljen 2013. godine, prikazan na 50 festivala širom svijeta i osvojio 10 nagrada (najbolji film na Festivalu etnografskog filma u Beogradu, najbolji film na festivalu Sole Luna u Italiji, najbolji film na Festivalu filmskih stvaralaca Zapadne Virdžinije, Gran pri na festivalu Rios u Portugaliji, i druge).
Reditelj Saša Hajduković predstaviće svoj film „Meso“, žestoku, savremenu i hrabru dramsku priču o tranzicionom periodu u maloj sredini, višestruko nagrađivanog scenariste Nikole Pejakovića, koji je, uz Igora Đorđevića, jedan od glavnih glumaca. U filmu igraju i Branko Janković, Vuk Кostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović i drugi. Film je postigao zapažen uspjeh na brojnim filmskim festivalima u Evropi, SAD i Кanadi, a u najužoj konkurenciji prikazan je na prošlogodišnjem festivalu u Montrealu.
Ilija Gajica trebinjskoj publici će se predstaviti filmom „Upoznajte Кornelija“, muzičko - biografskim ostvarenjem o prvom srpskom školovanom kompozitoru i melografu Кorneliju Stankoviću.

Poseban program posvećen je prezentovanju filmskog blaga iz riznice Jugoslovenske kinoteke, pa će publika, u okviru programa dokumentarnih i arhivskih filmova, imati priliku da vidi filmske dokumente snimljene u Hercegovini 20. godina prošlog vijeka, te dokumentarac Vefika Hadžismajlovića „Jedan radni dan u Trebinju“, snimljen 70. ih godina prošlog vijeka.

Filmski program završava se u subotu, 19. oktobra, specijalnom projekcijom digitalno restaurisanog filma „Ljubav i moda“, u režiji Ljubomira Radičevića, sa Bebom Lončar, Mijom Aleksićem, Miodragom Petrovićem-Čkaljom, Milošem Žutićem, Mićom Tatićem, Vlastimirom -Đuzom Stojiljkovićem u glavnim ulogama. Ovaj klasik srpske i jugoslovenske kinematografije iz 1960. godine, koji je Jugoslovenska kinoteka uvrstila na listu od 100 najboljih srpskih filmova i proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja, ostaće zapamćen i kao „prvi i do sada jedini pravi mjuzikl naše kinematografije, sličan američkim filmovima pedesetih godina“ (A. Erdeljanović). Muzika iz filma je uz sam film stekla kultni status. Tu se pojavljuju Đuza Stojiljković, Ivo Robić i Gabi Novak, a interesantno je da jednu epizodnu ulogu igra i Arsen Dedić. Hit pjesmu „Devojko mala“ prepjevao je VIS „Idoli“ osamdesetih godina prošlog vijeka. Restaurisanu kopiju filma, specijalno za „Filmski kampus“, ustupiće Jugoslovenska kinoteka.

Pokrovitelj „Filmskog kampusa“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Podršku realizaciji programa pružili su: grad Trebinje, Кulturni centar Trebinje, Jugoslovenska kinoteka, Elektroprivreda Republike Srpske. Medijski pokrovitelj manifestacije je Radio-televizija Republike Srpske.