230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svečano otvoren 9. Filmski kampus

U organizaciji Кinoteke Republike Srpske, protekle noći je u Кulturnom centru svečano otvoren deveti „Filmski kampus“.

191015 kampus

„Filmski kampus“ ove godine okupio je dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, kao i istaknute filmske umjetnike, pedagoge, istoričare filma i filmske arhiviste iz regiona.

Direktor kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović istakao je da je „Filmski kampus“ od izuzetnog značaja za studente jer će im pružiti predavanja sa kakvima se ne sreću tokom redovnog školovanja.

„Cilj kampusa je da studenti dođu u kontakt sa istaknutim filmskim radnicima, ali i da promovišemo film. Mi ovdje prikazujemo uglavnom domaće filmove, ono što se stvaralo i u bivšoj Jugoslaviji i sada na ovim našim prostorima. To su filmovi podstiču na razmišljanje i dijalog, kao što to čini i dobra knjiga“, kaže Lalović.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS, svečano je otvorila ovogodišnji „Filmski kampus“ i ovom prilikom navela da je cilj Ministarstva prosvjete i kulture da u oblasti filma ojača domaću produkciju i domaći kadar, ali i da Republika Srspka postane mjesto na kojem se razmjenjuju kreativne ideje.

„U tom smislu, ‘Filmski kampus’ je aktivnost koja u potpunosti prati ciljeve zacrtane strategijom razvoja kulture Republike Srpske. Film je jedna od oblasti kulture i umjetnosti koja predstavlja najboljeg ambasadora društva čiji kulturni identitet promoviše. Svjesni smo činjenice da je naša kinematografija još uvijek u povoju i da još uvijek treba puno da radimo, da ulažemo još više, pametnije i agresivnije“, naglasila je Đaković.

Reditelj i scenarista, redovni profesor filmske i TV režije FDU Beograd , Predrag Velinović učestvovaće u edukativnom programu ovogodišnjeg kampusa. „Zahvaljujem, pre svega, Кinoteci RS na ovoj inicijativi koja traje već deset godina, a u kojoj naši studenti učestvuju sve vreme. Ta inicijativa je od izuzetnog značaja jer je prilika da se studenti sretnu, da razmene iskustva, mišljenja, načine na koje se film izučava, da prikažu svoje radove i naprave prijateljske veze koje će, nadam se, trajati i možda rezultirati budućim koprodukcijama i saradnjama“, kazao je Velinović.

Nakon svečanog otvaranja, publika je imala priliku da prvi put na filmskom platnu vidi kultni film srpske kinematogafije „Tango argentino“, režisera Gorana Paskaljevića.

Do 20. oktobra, u okviru revijalnog filmskog programa, svake večeri održavaće se projekcije filmova autora koji su učesnici ovogodišnjeg kampusa.

Večeras, 15. oktobra, u 17 časova na repertoaru je film „O životu i smrti“ Predraga Velinovića, a u 20 časova dokumentarni film Senke Domanović „Okupirani bioskop“.

Ulaz za sve filmske projekcije je slobodan.

Organizator „Filmskog kampusa“ je Кinoteka Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Кulturnim centrom Trebinje.

Izvor: KC Trebinje/Foto: Jovan Vidaković