230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana radionica "Tretiranje i predstavljanje žena u medijima"

Danas je, u hotelu NAR održana radionica “Tretiranje i predstavljanje žena u medijima”.

200122 nar

Radionicu je organizovalo udruženje “Novi put” u okviru projekta pod nazivom “Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH”. Udruženje je uradilo analizu najčitanijih i najuticajnijih štampanih i elektronskih medija o zastupljenost i položaju žena u medijima u Bosni i Hercegovini. Period analize je bio od 01. 06. 2019. god. do 31. 07. 2019. godine Glavni fokus ovog istraživanja je bio na predstavljanju žena u vijestima o miru i sigurnosti, ekonomiji i nasilju, a obrađene su i druge vijesti koje se bave pitanjima bitnim za društvo i Bosnu i Hercegovinu, a u kojima se pominju žene.

U navedenom periodu je obrađeno hiljadu sedamsto vijesti, u kojima su na bilo koji način zastupljene žene, od ukupno deset hiljada u ciljanim, istraživanim medijima. Istraživanja su pokazala da je prisutnost muškaraca dominantna, odnosno, prisutnost žena, u bilo kojem kontekstu, niska - tek 17%. U pitanju su sve vijesti od sporta, kulture, humanitarnog rada, marketinga, show biznisa, politike do tema koje su bile u fokusu analize.

"Ono što je najbitnije za sve novinare, urednike, ali naravno i medijske uposlenike je da se poštuju važeći zakoni u našoj zemlji. Prije svega se misli na zakon o ravnopravnosti spolova, zakon o zabrani svih vrsta diskriminacije, potom da se poštuju i odredbe instanbulske konvencije, ali i zakoni koji se odnose na medijske radnike, odnosno etičke kodekse i sve ono što bi trebalo činiti da naš svakodnevni posao bude odgovorniji i profesionalniji. To znači da budemo odgovorni i profesionalni kada izvještavamo o nasilju u porodici, nasilju nad ženama, ali i svim drugim temama koje se odnose na žene u našem društvu," rečeno je danas u Trebinju.