181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190914 siko baner
  • 190914 siko baner2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba "Nemanjići - Rađanje kraljevine" otvorena do kraja februara

U galeriji Кulturnog centra Trebinje otvorena je izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“, koju čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu televizijsku seriju Radio-televizije Srbije.

200118 nemanjici

Za potrebe serije načinjeno je 800 ručno rađenih kostima i nekoliko hiljada rekvizita. Izložbu čine umjetnička djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Кirila Spasenskog, a autor izložbe Petar Đinović je za njenu postavku, iz tog obimnog materijala, odabrao najreprezentativnije predmete.

Autor postavke Petar Đinović naglasio je da je sve rađeno na istorijskoj građi, a da su rekviziti, posebno mačevi, rađeni na istovjetan način kao i u srednjem vijeku.

„Unikatni kostimi napravljeni su po uzoru na ikone, freske i zapise, pa su prilagođeni glumcu. Rekviziter koji je pravio mačeve pronašao je, najviše u crkvenim zapisima, kako se vadila i topila ruda, kako su se pravile legure i kovao mač. Nastojao je da ceo taj postupak primeni u potpunosti. Otprilike se i za ostale stvari može to reći“, istakao je autor izložbe.

On je dodao da je ovom izložbom pokušao da skrene pažnju, prije svega mladim ljudima, na period naše istorije koji je vezan za Nemanjiće jer je to vrijeme korijen naše državnosti.

„Pored tog materijalnog dela, imamo i duhovni deo koji je meni važniji jer sam hteo da skrenem pažnju, pre svega mladima, da se pozabave tim periodom. Danas mladi ljudi lutaju, otuđeni su, nemaju ciljeve i motive u životu. Hteo sam da vide kako se tada živelo, koje su to iskonske vrednosti svakog društva. Interesovanjem za ovaj period mogu da pronađu mnogo pitanja, ali i bezbroj lepih odgovora“, dodao je Petar Đinović.

Izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ moći će se pogledati u galeriji Кulturnog centra Trebinje do kraja februara.

КC Trebinje