181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gradonačelnik obišao granične prelaze „Ivanica“ i „Кlobuk“ i punkt policije u Ljubovu

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić obišao je danas granične prelaze „Ivanica“ i „Кlobuk“, gdje je razgovarao sa nadležnim sanitarnim inspektorima koji izdaju rješenja o kućnoj izolaciji državljanima BiH koji ulaze u zemlju iz Hrvatske i Crne Gore.

200322 curic

Ćurić, koji je posjetio i punkt trebinjske policije u mjestu Ljubovu, istakao je da su ga nadležna lica upoznala o određnim problemima na terenu, među kojima su najizraženiji nemogućnost automatskog dobijanja podataka o licima kojima je izdato rješenje o samoizolaciji i ne posjedovanje adekvatne opreme na samim prelazima.

„Inspektor u Ivanici nema čak ni računar da unosi podatke u bazu o licima kojima je napisao rješenje o samoizolaciji, pa nadležni organi u Trebinju, policija i Кomunalna policija, tek poslije, maltene, 24 časa mogu da imaju podatke koja su to lice i da tek tada počnu da ih kontrolišu“, naveo je Ćurić.

On je istakao da je jedan od problema i taj što na graničnim prelazima nisu obezbijeđeni digitalni toplomjeri, zbog čega se Grad Trebinje ponudio da ih nabavi i da ih da na korišćenje nadležnim inspektorima na graničnim prelazima koji su neposredno vezani za naš grad.

Кao jedan od najvećih nedostataka Ćurić je naveo da lice koje dolazi iz Hrvatske, a državljani su BiH, a pritom imaju prebivalište u Sarajevu ili Brčkom, nesmetano mogu da prave pauze ili nešto kupuju na putu do prebivališta.

„Pa zamislite ako je to lice već ima virus korona, a nadležni organi to ne znaju, jer ne mogu da mu utvrde nijedan simptom, pa čak ni temperaturu što je bar lako i bezbjedno moguće provjeriti. Ta lica mogu da natoče gorivo u Trebinju ili da svrate u neki supermarket da kupe nešto da pojedu i popiju i tako da dođu u kontakt sa našim sugrađanima i eto nam problema„, naveo je Ćurić.

On je rekao da će Grad Trebinje svoje primjedbe još danas uputiti republičkom Štabu za vanredne situacije, od koga će tražiti da kod nadležnih bh. institucija insistira na postavljanju šatora kod graničnog prelaza „Ivanica“.

Govoreći o šatoru na graničnom prelazu „Кlobuk“, koji ima 20 kreveta, Ćurić je kazao da je njegovo mišljenje da sva lica, domaći građani i stranci, koja prelaze granicu, a u kućnu izolaciju ne mogu da odu u Trebinje ili neku bližu opštinu, a pritom nemaju prevoz do svog mjesta prebivališta, treba zadržati u karantinu u šatoru, a ne, kao što je sada slučaj, dopustiti im da pređu granicu i da ona, nerijetko i pješke, dođu u Trebinje i šetaju po gradu, pa čak i stopiraju da bi došli do svoje kuće.

„Imamo već nekoliko takvih slučajeva. Nećemo dozvoliti da šetaju po gradu, pa neka se ljuti i komentariše šta god ko hoće, jer je moja i obaveza mojih saradnika da, koliko je god moguć, zaštitimo sve građane Trebinja. Ova lica su potencijalni nosioci virusa korona i treba da budu u karantinu u šatoru dok njihove porodice, grad ili opština po njih ne pošalje prevoz„, poručio je Ćurić.

Prema njegovim riječim, postoji vjerovatnoća i da određen broj ljudi u Republiku Srpsku i BiH ulazi ilegalno, kako i izbjegli četnaestodnevnu kućnu izolaciju.

On je još jednom zamolio sve svoje sugrađane da poštuju samoizolaciju, zahvaljujući se svima koji poštuju mjere kako gradskog, tako i republičkog Štaba za vanredne situacije.

Na području Trebinja nema evidentiranih slučajeva infekcije novim virusom korona, a u izolazciji se nalazi 316 ljudi.

200322 ivanica