181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

FPM Trebinje se uključio u svjetsku akciju proizvodnje medicinskih vizira

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje koji posjeduje 3D štampač, organizovao se i u saradnji sa predstavnicima JU Agencije za razvoj malih srednjih preduzeća i Grada Trebinja, uključio u opštu svjetsku akciju proizvodnje vizira za zaštitu medicinskog osoblja u bolnicama.

200402 vizir

Češka kompanije Prusa je razvila inicijalni model, besplatan za preuzimanje, na osnovu koga smo redizajnirali i projektovali dva sopstvena, vizira: FPM-1 i FPM-2, jedan manjih a drugi većih dimenzija.

Glavni dio, oslonac na glavi korisnika je napravljen od PLA plastike na 3D štampaču Fakulteta.

Donji dio napravljen je takođe od PLA plastike, a ima ulogu da formira zakrivljenost donjeg dijela vizira, koji je isti za oba tipa.

Plastični vizir se reže laserski. Zbog prilagođenosti korisnicima razvijena su dva tipa – kraći i duži.

Da bi vizir čvrsto stajao na glavi, elastična traka sa perforacijom se postavlja na izdanke pri kraju vizira i položajem otvora se prilagođava svakoj veličini glave.

Prosječna dužina štampanja iznosi od 6,5 do 7,5 sati neprekidnog rada i time je ograničenja proizvodnja, jer se radi na samo jednom štampaču. Štampač i laserski rezač se nalaze u sterilisanim prostorijama, a operateri rade u zaštitnoj opremi. 

Gotovi komplet: traka za čelo, vizir, donji dio i traka se pakuju u sterilne kese koje se vakuumiraju i termički zatvore što obezbjeđuje sterilnu atmosferu. Nakon upotrebe je moguća sterilizacija vrelom parom, jer materijali od kojih je vizir napravljen, to dozvoljavaju. Time je omogućena višestruka upotreba.