230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nevesinjski krompir zvanično dobio oznaku geografskog porijekla

Nevesinjski kromir je zvanično dobio oznaku geografskog porijekla. Rješenje o registraciji oznake načelniku Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Nevesinje Siniši Bratiću u Mostaru je uručio direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Džemil Hajrić.

200606 krompir

Nevesinjski krompir je zaštićen u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode i usklađen je sa legislativom Evropske unije.

Hajrić je naglasio da je registracijom oznaka tradicionalnim proizvodima omogućena promocija jedinstvenih karakteristika povezanih sa njihovim geografskim porijeklom.

− Potrošači će na tržištu lakše prepoznati tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati i posebne oznake, a proizvođačima će biti olakšan plasman− izjavio je Hajrić.

 200606 krompir1

Certifikat

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Siniša Bratić podsjetio je da je Opština Nevesinje pokrenula proces zaštite nevesinjskog krompira kao proizvoda prepoznatljivog georafskog porijekla i originalnosti 2017. godine. Potom je osnovano i Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira i izrađena proizvođačka specifikacija.

−Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu uradio je proizvođačku specifikaciju u kojoj je detaljno opisano geografsko područje, uslovi i pedologija tla, pakovanje i skladištenje proizvoda− objasnio je Bratić.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane i predsjednik Кomisije za zaštitu proizvoda sa geografskim oznakama Dragan Brenjo naglašava da će se svi proizvođači nevesinjskog krompira morati držati proizvođačke specifikacije koja je prihvaćena i na osnovu koje je proizvod zaštićen.

− Oznaka zaštite geografskog porijekla daje potrošaču sigurnost da je prizvod prošao dodatne kontrole u vezi sa bezbjednosti i da ima neka svojstva koji takav proizvod na drugom području nema – kaže Brenjo.

Iz Agencije za bezbjednost hrane uvjeravaju da prehrambeni proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije i da se više cijene zbog njihovih sastojaka, načina proizvodnje i podneblja iz kojeg dolaze. (Radio Nevesinje)