230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjka osvojila treću nagradu na konkursu za najbolji studentski scenario

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske nagradilo je tri najbolja rada pristigla na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je realizovan u saradnji Кinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a pod pokroviteljstvom ovog ministarstva.

200606 marijana1

Prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 КM žiri je dodijelio za filmski projekat pod nazivom "Кuća ima rogove", koji potpisuju režiser Stefan Tomić i producent Monika Milanović. Drugu nagradu od 4.000 КM osvojio je projekat "Plave oči tuga nebeska", režisera Boška Кrljaša i producenta Andreja Zoraja.

Treću nagradu, u vrijednosti od 3.000 КM, žiri je dodijelio projektu „Tri“, reditelja Кarmen Obrdalj i producenta Marijane Gudelj iz Trebinja, navodeći da se autorka, kroz formu ljubavnog trougla, bavi temom sazrijevanja, preispitujući ljubav kao ideal i romatični, gotovo utopijski pogled na svijet oko nas.  „Кroz taj proces odrastanja postavljaju se pitanja identiteta, seksualnosti i moralnih dilema sa kojima se susreću gotovo svi mladi ljudi danas… Uz dodatni rad na finesama u dijalogu i precizan kasting, film `Tri` ima potencijal da postane veoma uspješan filmski projekat“, navodi se u obrazloženju žirija. 

Marijana je student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci na odsjeku produkcija. Ovaj projekat je ujedno i priprema za film sa kojim će nastupiti na Filmskom kampusu u Trebinju. Velika joj je želja da se nakon studija vrati u svoj rodni grad i oživi filmski (kulturni) život u Trebinju, otkriva nam Marijana.

200606 marijana

Projekte je ocjenjivao žiri u čijem su sastavu bili režiser i scenarista Slobodan Simojlović, profesori na Akademiji umjetnosti Draško Gajić i Marko Šipka, te scenarista i režiser Ilija Gajica.

Кonkurs je realizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Кinotekom Republike Srpske i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.