230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je u organizaciji Društva dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja obilježen 14. jun - Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

200612 davaoci2

Ovim događajem se prvenstveno željelo uticati na podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja i skrenuti pažnja na kolektivnu i ličnu odgovornost koju svi imamo u obezbjeđivanju sigurnih količina krvi. Posebno je to značajno u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća povećan, pa su samim tim i potrebe za krvlju veće.

Akciji su se priključili svi aktivi unutar Društva DDK Trebinja, a prikupljena je 41 jedinica krvi.

200612 davaoci1

200612 davaoci

Načelnik trebinjskog Zavoda za transfuzijsku medicinu prim. dr Dragan Šarenac je ovom prilikom istakao da u našem gradu postoji dobar odziv kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo te da u vrijeme koronavirusa nema problema kada su u pitanju zalihe.

„Mi dugi niz godina svu krv prikupljamo isključivo pravim dobrovoljnim davanjem i uvijek imamo dovoljno krvi da možemo adekvatno da reagujemo na zahtjev za transfuzijama krvi, tako da mogu da kažem da taj osnovni postulat koji traži Svjetska zdravstvena organitzacija od svih nas, da krvi ima dovoljno za liječenje svih pacijenata i da ta krv bude prikupljena pravim dobrovoljnim darivanjem, u našoj sredini ona je apsolutno ispoštovana,“ rekao je Šarenac.

Predstavnici Dobrovoljnih davalaca krvi iz Trebinja, sa udruženjima davalaca iz Crne Gore i brojnim prijateljima, položili su cvijeće na spomenik dobrovoljnim davaocima krvi ispred Bolnice Trebinje.

Tema ovogodišnje kampanje je "Sigurna krv spašava živote" i obilježava se pod motom "Daruj krv! Učini svijet zdravijim!".