230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Projekat "Misli o prirodi"- Za čistu životnu sredinu moramo se boriti zajedno

U okviru pokretanja novog projekta Eko HUB Blagaj, Omladinski klub Novi Val je organizovao prvi radni sastanak sa 5 lokalnih zajednica sa područja Nevesinja, Ljubinja, Stoca, Čapljine i Blagaja.

200728 priroda

Sastanak je održan u prostorijama Eko Centra Blagaj, gdje su definisane naredne aktivnosti:

- razmjena iskustava ekoloških zagađenja sa 5 lokalnih zajednica s ciljem identifikacije, predstavljanja problema kao i rješavanja problema u lokalnim zajednicama (Nevesinje, Ljubinje, Stolac, Čapljina, Blagaj),

- usvajanje smjernica za daljnju koordinaciju na projektu Eko HUB Blagaj,

- potpisivanje memoranduma o saradnji i razumijevanju na području djelovanja 5 lokalnih zajednica,

- zaključci radnog sastanka će se iskoristiti za izradu plana djelovanja i identifikacije određenih ekoloških problema na području koje pokriva Eko HUB Blagaj, te ga predstaviti lokalnim NVO organizacijama i predstavnicima lokalnih zajednica.

Predstavnici Nevesinja su predstavili problem pretjeranog nagomilavanje životinjskog otpada na neprikladnim mjestima, veliki broj divljih deponija na javnim mjestima kao i nedovoljna edukovanost o odlaganju otpada.

Jedan od problema koji se pojavljuju u Stocu su deponije koje se nagomilavaju kraj rijeke Bregave, ilegalne kanalizacije koje se ispuštaju u rijeku Bregavu, kao i ilegalna sječa platana kod Nove plaže. Predstavnici Stoca naglašavaju da uz Bregavu poslije Naselja Todorović nema ni jednog kontejnera, gdje se onda i formiraju deponije. Ekološke organizacije nemaju adekvatnu pruženu pomoć za riješavanje ekoloških problema.

U Blagaju se nalazi veliki broj malih divljih deponija, predstavnici naglašavaju da je uzrok toga nedostatak opšte kulture tj. nepropisno odlaganje smeća. Građani Blagaja su nezadovoljni zbog neadekvatanog odvoza otpada i malog broja kontejnera (smatra se da 2 puta sedmično nije dovoljno). Javlja se problem na kupalištima u Blagaju gdje dolazi do zagađenja rijeke Bune gdje se godišnje 400-500 vreća otpada izvadi iz samog korita.

Predstavnici Čapljine bave se sa velikim brojem divljih deponija na javnim i neprikladnim mjestima.

Na ovim prostorima nema dovoljno ekoloških organizacija, također predstavnici ističu da je nerazvijena svijest i opšta kultura za propisno odlaganje otpada.

U toku radnog sastanka dogovoreno je potpisivanje memoranduma o zajedničkoj saradnji i djelovanju između 5 lokalnih zajednica, i predstavljene su ideje o zajedničkim aktivnostima kao i riješavanju spomenutih problema.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi Val Blagaj, pokrenut je u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva.