230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Od Pariza do Trebinja - Izložba u čast Jovanu Dučiću

Početkom avgusta meseca, u terminu od 7, do 17. avgusta, sa početkom u 20 časova u Muzeju Hercegovine Trebinje, biće svečano otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš.

200805 pozivnica mira maodus

Izložba nosi naziv „Žitije - U čast Jovanu Dučiću“. Ovaj događaj se ogranizuje kao rezultat dugogodišnje saradnje dve institucije kulture Galerije `73 iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Ovo je svojevrsno prvo predstavljanje radova umetnice koja živi na relaciji Pariz – Beograd -Tokijo. Svoju izložbu posvetila je pesniku Jovanu Dučiću i njegovom milom Trebinju.

„Predstavljanjem umetnika koji žive i stvaraju u svetu, a srpskog su porekla ima se namera da se skrene pažnja svetske javnosti na srpsku kulturnu baštinu'' ističe direktorka Galerije 73 Mirela Pudar i dodaje da je ogromna privilegija i čast predstaviti stvaralaštvo Mirjane Mire Maoduš čija su dela inspirisana ćiriličnim pismom poznata u celom svetu. Naša umetnica svetskog glasa čest je gost najvećih svetskih galerija od Pariza do Tokija, a italijanska nacionalna televizija spremila je film čija je projekcija planirana za kraj godine.

Ogromna želja ove umetnice bila je da hercegovačkoj publici predstavi svoje radove jer su za nju Hercegovina i svi njeni velikani bili večita inspiracija.

„Umetnost mora da živi. Na ovaj način, kroz prezentovanje radova srpskih umetnika svetskog glasa umetnost dobija novu formu komunikacije. Ta komunikacija unapređuje kulturnu saradnju i ujedno predstavlja srpsku likovnu scenu u regionu i svetu“ izjavila je Mirela Pudar, direktorka Galerije `73.

Ovaj projekat se realizuje u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto 2020, uz podršku Gradske uprave Trebinja i Gradske opštine Čukarica.

Izložba će biti dostupna posjetiocima muzeja do 17. avgusta 2020. godine.

200804 pudar