230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje u avgustu najposećeniji grad u BiH

Turistička sezona u Trebinju, tradicionalno popularnoj destinaciji za goste iz regiona, ali i strance, živnula je od polovine jula, u avgustu se već tražio smeštaj više i zabeležena je rekordna posećenost tom gradu, kažu nadležni.

200915 trebisnjica

Direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić kaže da imaju i goste iz Srbije, dok je nesto manje turista iz Hrvatske i Crne Gore u odnosu na period pre marta.

– Uglavnom su to individualne posete, produženi vikendi, jer turističke agencije uglavnom ne organizuju aranžmane zbog propisanih mera zabrane okupljanja vise od 50 ljudi – kaže Radić za Tanjug.

U avgustu je, ističe, zabeležena najveća posjećenost, a sada, tokom septembra kapaciteti su popunjeni oko 60 do 70 odsto.

Do marta je vladalo veliko interesovanje stranaca da obiđu ovaj grad i pre pojavekorona virusa postigli su rekordnih 100.000 noćenja, ali se od polovine marta sve to promenilo.

Navodi da turisti boravak u Trebinju koriste da obiđu najpoznatije lokacije u gradu, poput reke Trebišnjice, zatim Hercegovačku Gračanicu, Perovića most, manastir Tvrdoš, a nezaobilazno mesto je letnja bašta Platani, šetnja Starim gradom…

Ističe da je prethodni period bio veoma težak za turistički sektor i da su u periodu od marta do polovine jula izgubili 50.000 do 60.000 noćenja, ali da je, zahvaljući posticajnim merama i pomoći Grada Trebinja i Vlade, uspeo da nekako izdrži krizu.

Gradonačelenik Trebinja Mirko Ćurić objašnjava da su merama podrške gledali da pomognu privredi i sektorima koji su naviše izgubli zbog pandemije.

– Mere predviđaju da tokom perioda kada objekti i privrednici nisu radili budu oslobođeni taksi, a takođe i zakupa, dali smo i određene popuste. Nadamo se da će ova kriza što pre proći i da će privreda, a posebno turistički sektor da živne – dodaje Ćurić za Tanjug.

Navodi da posete Trebinju tokom avgusta ohrabruju i da su bili popunjeni svi kapaciteti – 2.700 registrovanih ležajeva i tražilo se mesto više.

Ćurić poziva sve koji žele da putuju da posete Trebinje, ističući da se preduzimaju sve epidemiološke mere zaštite u hotelima, restoranima, ali i ostalim mestima. Tanjug