230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Crveni krst Trebinje se priključio obilježavanju Nedelje borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Republike Srpske u periodu od 14-21. septembra obilјežava jednu od najznačajnijih tradicionalnih aktivnosti koja se realizuje na nivou cjelokupne strukture Crvenog krsta.

200917 ck

Slijedeći preporuke Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, ove godine, kampanja je posvećena podizanju svijesti javnosti o tuberkulozi koja je i danas rasprostranjena širom svijeta, izazivajući smrtnost više od milion lјudi godišnje, pretežno u zemlјama u razvoju.

Tema ovogodišnje kampanje je “Vrijeme je ... da okončamo/zaustavimo tuberkulozu“.

Aktivnosti koje će Crveni krst sprovesti posredstvom opštinskih i gradskih organizacija su zdravstvenog, socijalno-humanitarnog, informativno-edukativnog i promotivnog karaktera, s cilјem podizanja svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja tuberkuloze.

Posebna pažnja će biti posvećena osobama obolјelim od tuberkuloze, njihovim porodicama, osobama lošijeg socijalnog statusa, članovima romske zajednice, biće upriličene posjete te uručeni humanitarni paketi, u skladu sa mogućnostima.

Kroz informativno-edukativne i propagandne aktivnosti, Crveni krst Republike Srpske nastoji da poveća nivo znanja o tuberkulozi kod opšte populacije, a prvenstveno među obolјelim od tuberkuloze kao i među članovima njihovih porodica, pšodjelom edukativnog promotivnog materijala i putem medija.

200916 Letak TBC prva strana

Crveni krst Republike Srpske odštampao je 55.000 poštanskih doplatnih markica i 41.600 građanskih markica, 10.000 letaka i 400 plakata koji će biti dostavlјeni školama i podijelјeni na javnim mjestima u svim gradovima i opštinama u Srpskoj, kako bi se ukazalo na tuberkulozu, simptome koji upućuju na bolest, način liječenja ali i preventivne mjere u sprečavanju širenja tuberkuloze. Sredstva od prodaje markica biće iskorištena za prevenciju od tuberkuloze. Zbog prisutnog korona virusa u zajednici, aktivnosti će biti realizovane uz poštivanje svih epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.

Urađen je radio džingl koji je proslijeđen radio stanicama u Republici Srpskoj i biće emitovan tokom trajanja Nedjelјe.

Aktivnosti će se odvijati i putem društvenih mreža, te je za tu priliku urađen kratak video sa dr Anitom Kovačević, pneumoftiziologom u JZU Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i biće podijelјen na društvenim mrežama strukture Crvenog krsta širom Srpske.

Svakog dana preko 4.000 lјudi u svijetu izgubi život od tuberkuloze i blizu 30.000 lјudi oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su približno 58 miliona života od 2000. godine, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr Robert Koh je 1882. godine otkrio bakteriju koja uzrokuje tuberkulozu a za svoj rad 1905. godine dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.