230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Šta sve detektuju nove kamere MUP-a?

Nove kamere koje su postavljena na putevima neće evidentirati ukoliko pričate na telefon ili niste zavezali pojas, ali vas kazna čeka ukoliko vozite neregistrovan automobil.

201024 kamerers

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pojasnili su kakve kamere su postavljene, koja je njihova uloga, te šta od njih mogu očekivati vozači, ali i građani. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji sa gradovima/opštinama u okviru projekta „Bezbjedan grad“, uspostavila u 27 lokalnih zajednica sisteme video-nadzora javnih površina, a u toku je uspostavljanje sistema video nadzora u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

To su Banjaluka, Prnjavor, Doboj, Teslić, Brod, Trnovo, I. Stari Grad, Srbac, Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo, Drinić, Kalinovik, Laktaši, Čelinac, Lopare, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad, Zvornik, Bratunac, Gradiška, Jezero, Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde, Čajniče i Trebinje.

– Ovaj projekat podrazumijeva uspostavljanje sistema video nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira – pojasnila je portparol MUP RS Mirna Miljanović. Ona ističe da je bitno napomenuti da neke od kamera u okviru ovog sistema koje se instaliraju imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR kamere), dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u vozilu.

„Svi snimci se čuvaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samo službenici ovog Ministarstva imaju pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanje istih, a prava pristupa su definisana dokumentom “Politika video-nadzora”. Bitno je istaći da se prilikom podešavanja kamera vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, za šta MUP ima zakonska ovlaštenja. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana“, rekli su u MUP-u.

Inače, u svijetu se vodi velika polemika o softverima za detekciju i prepoznavanje lica, jer, i pored pomoći u rješavanju kriminalnih djela, ove kamere su veliki udar na slobodu građana, posebno u zemljama u kojima je vlast sklona manipulaciji podacima i korištenju javnih resursa, poput policije, u svrhe lične zaštite ili za sukobe sa nelojalnim građanima i neistomišljenicima. Neke od ovih kamera mogu u djeliću sekunde da vam snime lice i povežu ga s podacima u bazi koju posjeduje MUP, pa čak i onoj koja se prikuplja sa društvenih mreža. Ove kamere mogu vas prepoznati sa gotovo stopostotnom sigurnošću.

„Face recognition“, kako se popularno nazivaju ove kamere, u zavisnosti od baze, može o jednoj osobi reći skoro sve, od toga kao se zove, koliko je stara, pa do toga imali dosje, da li je ljuta ili srećna. Pošto kod nas ovim kamerama upravlja MUP, možemo očekivati da u bazi za prepoznavanje lica imaju fotografije svih građana. Odnosno, svi mi koji smo se fotografisali za ličnu kartu ili pasoš možemo se naći u bazi podataka kojim će upravljati policija, te ćemo jednostavnim skeniranjem na ulici pomoću ovakve kamere biti identifikovani.

Sve ovo je pomalo strano i čudno za građane, a uvođenjem ovakvih tehnologija možemo reći da je i ono malo privatnosti na javnom prostoru izgubljeno i da država ima sada mogućnost da prati svaki vaš korak, prepoznajući ko ste, šta ste i kako se osjećate. Za mnoge je ovo neprihvatljivo i zastrašujuće, jer niko ne zna na kojim lokacijama se nalaze kamere kojima MUP nadzire građane, iz kojih razloga to rade, koji podaci se koriste i ko se sve snima. (Izvor: Katera/Buka)