230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Episkop Grigorije održao predavanje "O vjeri" u Karađozbegovoj medresi u Mostaru

Na poziv Seida ef. Smajkića, muftije mostarskog, Episkop Zahumsko-Hercegovački i Primorski Gospodin Grigorije je održao predavanje na temu "O vjeri", učenicima i profesorima Karađozbegove medrese u Mostaru. Domaćin pradavanja je bio direktor medrese Šefko ef. Tinjak.

110414-vladika1

Na početku predavanja Vladika je rekao da mu je posebno drago da o temi vjere govori mladim ljudima, jer su mladi ljudi oni koji najjasnije poznaju osjećanje gorenja srca, a takvo srce je osnov vjere. Vladika je potom ukratko izložio filosofska stanovišta o vjeri, i istakao da je jedan protestantski teolog vjeru okarakterisao kao stanje vrhunske brige, a to stanje uvijek podrazumjeva dvije strane: onoga koji se brine i onoga o kome se brine. Te, je prema tome, vjera odnos između onoga koji se brine i onoga o kome se brine. A vjera je vrhunska briga, prije svega zbog toga što u sebi sadrži vrhunsko obećanje, a vrhunsko obećanje je život tj. Bog.

U nastavku je Vladika govorio o tome da vjera podrazumjeva da se svi elementi ljudske ličnosti ucjelove tj. da budu u cjelovitosti. To znači da u svim elementima našeg bića vjera ima koncentracionu ulogu, ona sabira u jedno elemente našeg bića i ne da nam da se razdjeljujemo. Vjera nas usmjerava ka Onome Koji je veći od nas samih i na taj način nam pomaže da se izborimo sa egoizmom. Čin vjere, prije svega, podrazumjeva slobodu.

Na kraju predavanja, Vladika je istakao da vjera svoje ispunjenje doživljava kroz djelanje, a ono što povezuje djelanje i vjeru je ljubav, i to ljubav u pravom smislu riječi, Ljubav koja prašta, oslobađa i sabira.

110414-vladika