230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kroz Muzej Hercegovine

Trebinje, 14.04.2011. U Muzeju Hercegovine u Trebinju je ovih dana završena adaptacija djela potkrovlja, gdje će pored 6 stalnih postavki, muzej dobiti još jednu pod nazivom "Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice".

110414-muzej_216

Zgrada Muzeja raspolaže sa 1.500 m2  prostora, od čega je 800 mizložbeni prostor sa svim pratećim potrebama.

7 postavka - Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice

Od direktorice Muzeja Hercegovine, Veseljke Salatić, saznajemo da su 2010. godine Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede RS - Agencija za vode sliva rijeke Trebišnjice i Svjetska banka odobrile projekat za realizaciju još jedne stalne postavke „Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice".

Prvo je trebalo adaptirati i građevinski i arhitektonski urediti prostor u potkrovlju zgrade Muzeja Hercegovine, što je i urađeno i radovi su završeni marta mjeseca 2011. godine. Sada se očekuje nastavak izvođenja projekta i postavljanja same izložbe, tj. prikupljanje još eksponata, njihova zaštita i konzervacija, kao i nabavka izložbenog mobilijara.

Muzej kroz istoriju 

Muzej u Trebinju je osnovan1952. godine, ali tek od 1957. funkcioniše na pravim muzeološkim osnovama. Od 1994. mijenja ime u Muzej Hercegovine. Ova ustanova je često mijenjala prostor da bi konačno 1989. bila smještena u Starom gradu, u zgradi bivše Gimnazije odnosno, nekadašnje austrougarske kasarne.

6 stalnih postavki 

U muzeju Hercegovine se za sada nalazi  šest stalnih postavki u kojima posjetioci mogu da uživaju, a to su:

- Arheološka,

- Dučićeva zbirka,

- Etnografska postavka,

- Memorijalna izložba slika "Atanasije Popović",

- Gradska kuća sa kraja XIX i početka XX vijeka,

- Dva legata: Galerija legata slikarke Milene Šotre i Legat Radovana Ždrala pod nazivom "Kamenov svet" i uskoro

- Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice

Muzej Hercegovine posjeduje još tri legata i to: akademskog slikara Milorada Ćorovića, legat umjetničkih slika Mirka Kujačića i Poklon zbirka Ksenije i Vladimira Gaćinovića, ali na žalost zbog nedostatka izložbenog prostora nisu dostupne na uvid široj javnosti.

U muzeju postoji i prostor za organizovanje povremenih izložbi, promocija knjiga-književnih večeri, kao i za održavanje kamernih muzičkih koncerata.  

110414-muzej_179

Muzej posjeduje i biblioteku sa knjigama iz različitih oblasti nauke i umjetnosti.

110414-muzej_203

Donacije za proširivanje prirodnjačke zbirke

Pozivamo sve one koji su zainteresovani, ili posjeduju prepariranu životinju sa ovoga područja, da nam poklonom pomognu u sakupljanju i proširivanju prirodnjačke zbirke, te tako učestvuju u njenoj realizaciji.

Izložba mladih umjetnika

Što se tiče skorijih događanja 18. aprila 2011. g. u Muzeju Hercegovine Trebinje , a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS biće priređena izložba „Koraci,"to su likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, nastavnika i profesora, kao i nedovoljno afirmisanih umjetnika RS. Na taj način „Koraci" će se približiti mladim umjetnicima i uključiti ih u mini-radionice koje će se takođe održati tu veče, što može biti dodatni podsticaj za njihov budući rad. Pozivamo sve zainteresovane da, u večernjim satima, prisustvuju ovom kulturnom događaju.

Međunarodni dan muzeja

Takođe, za Međunarodni Dan muzeja i manifestaciju „Noć muzeja", koje se ove godine istovremeno održavaju 14. maja Muzej, u saradnji sa ICOM BiH priprema bogat izložbeno-scenski program pod nazivom „Trebinje nekad i sad kroz igru, pjesmu i fotografiju", u kome će učestvovati i članovi GKUD Alat i Plesna grupa Maris. Na ovaj dan Muzej će biti otvoren za posjetioce od ranih jutarnjih sati do kasno u noć. Ulaz je slobodan.