230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Opštine RS u korak sa tehnologijama

04.05.2011. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podijelilo je danas načelnicima 63 opštine u Srpskoj računarsku opremu čime je omogućeno da opštine budu povezane sa bazom podataka Vlade Srpske.

110504-opstine

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ovaj projekat, vrijednosti 102.000 dolara, finansira iz grant sredstava iz Projekta urbana infrastruktura i pružanje usluga, a dio je projekta Izrada jedinstvenog informacionog sistema o prostoru RS.

"Po uspostavljanju ovog Informacionog sistema, koji je jedinstven u regionu, obaveze opština i gradova biće da redovno ažuriraju bazu podataka iz svoje nadležnosti, kako bi se prostorom RS upravljalo na savremen i kvalitetan način te tako bili zaštićeni svi resursi", rekla je novinarima u Banjaluci ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Ona je naglasila da će opštine na taj način biti povezane sa bazom podataka Vlade RS i u zavisnosti od toga koliko budu punile bazu podataka na svojim stranicama utoliko će podaci biti operativniji i više će moći da ih koriste budući investitori koji žele da ulažu RS.

Golićeva je objasnila da će Informacioni sistem sadržavati podatke o stanovništvu, hidro i termo potencijalima, industrijskim objektima, prirodnim resursima u koje strani investitori žele da ulažu u neku opštinu i sve pravne propise opština, što investitor svakako treba da zna prilikom ulaganja u RS.

Prva faza ovog sistema, kaže Golićeva, završava se 30. juna i ona će odmah biti operativna, a nakon toga se ide u savremenije faze.