230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sve veći broj nezaposlenih u Hercegovini

Trebinje, 08.05.2011. U Istočnoj Hercegovini je u posljednjih pola godine pokrenuto deset stečajnih postupaka i to mahom u firmama koje su nosioci privrednog razvoja šest opština te regije, potvrdio je izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje Dragan Simović.

110508-trb

On kaže da se među tim preduzećima izdvaja "Bilećanka" iz Bileće sa oko 2.000 radnika, trebinjski "Novoteks" sa oko 800 radnika, te ljubinjski "Soko paneli" i druge firme, dodajući da ima i firmi poput "Neimarstva" iz Trebinja ili "Trebinjeprevoza" koje uopšte ne rade, ali ne idu ni u stečaj.

"Iako pokretanje stečaja ne znači neminovno likvidaciju preduzeća, osnovni problem naših firmi je kašnjenje sa pokretanjem stečaja, ili preduzimanja bilo koje druge radnje, kakav je problem 'Novoteksa' u kojem od 1997. godine nisu plaćani doprinosi sve do nazad godinu dana, a u tom periodu su dugovi sa kamatama narasli desetostruko više nego što firma vrijedi", kaže Simović.

On naglašava da bi u "Novoteksu", ali i bilo kojem drugom preduzeću, za radnike najbolja opcija bila da se nađe strateški partner i da krene proizvodnja, dok sa druge strane postoji i mogućnost likvidacije.

Pri svemu tome su, dodaje, sindikalna organizacija firme i Savez sindikata RS dali maksimum kako bi firma radila i opstala, a Sindikat će, kaže, pomoći u tolikoj mjeri svim radnicima koliko oni sami osjete poboljšanje.

On napominje da je radničko nezadovoljstvo u Trebinju u nekoliko navrata kulminiralo kada su u pitanju protesti radnika "Neimarstva" ili "Agrokopa", kojima poslodavci duguju po desetak plata.

"Bio sam i direktan učesnik svih tih protesta i pregovora i pomagao u zakonskim okvirima sindikalne radničke borbe, za koju smatram da je bila pravedna, ali su ovdje, u zaštiti i ljudskih i radničkih prava, zakazali neki instrumenti države, jer ako radnik ne prima platu niz mjeseci, onda bi trebalo da reaguje država sa svojim kontrolnim organima", kaže Simović.

Prema njegovim riječima, poseban problem predstavljaju radnici u ugostiteljskim, trgovinskim i uslužnim radnjama, odnosno djelatnostima koje trpe različita kršenja prava, a koji, tvrde u regionalnom Sindikatu, u većini slučajeva nisu sindikalno organizovani.

Nezaposlenih sve više

Na berzi rada Zavoda za zapošljavanje RS, filijale u Trebinju, u toku prošle godine prijavljene su 3.803 osobe, od čega je njih 2.423 došlo iz radnog odnosa, a 1.380 je novoprispjelih.

Najveći broj radnika u prošloj godini ostao je bez posla zbog stečaja firmi, tehnološkog viška i slično, kao i zbog zatvaranja samostalnih radnji koje su imali ili su u njima bili zaposleni.