230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Za više turista u BiH zaslužni turistički radnici

27.06.2011. Renomirani inostrani turistički časopisi svrstavaju Bosnu i Hercegovinu među zemlje koje treba odmah posjetiti.

110626-narkomanija_004

BiH je turistima poznata kao zemlja bezgranične ljepote, netaknute prirode, zemlja različitih kultura, ali prva asocijacija kada se strancima spomena BiH je rat i ono što je iza rata ostalo:

- "Kad sam bio dijete, za Bosnu i Hercegovine sam znao kao državu u kojoj se vodi rat. Sad sam došao vidjeti kako izgleda jedna zemlja u razvoju. To je pravi razlog mog dolaska."

- "O Bosni i Hercegovini sam čitala sve najlepše, kao zemlji mnogih ljepota, različitih kultura, različitih religija. Sve je na jednom mjestu - islam, pravoslavlje, katoličanstvo. To zvuči veoma interesantno."

- "Došao sam vidjeti kakva je situacija nakon rata, kako su sada moji prijatelji, moja braća. Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja".

"Turistički sektor u BiH krupnim korakom grabi naprijed. Samo u prvih četiri mjeseca ove godine postignut je značajan uspjeh", kaže direktor Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić dodajući da je BiH je privlačna turistička destinacija. "Podatak da sam u pravu: za prva četiri mjeseca ove godine broj turista koji su boravili u BiH je za 3,5 posto veći nego u prošloj godini, dok su ostale zemlje u okruženju napravile manji broj dolazaka", navodi Hadžić.

Uspjeh turističkih radnika nije rezultat osmišljene politike već dobrih inicijativa pojedinaca, tvrde dugogodišnjici turistički radnici. Na nivou države nema jedinstvene strategije, a ni politike za promociju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene turističke destinacije.

110627-utristas

Interesovanje stranih turista za Bosnom i Hercegovinom postoji samo zbog prijeratnog imidža, mišljenje je dugogodišnjeg turističkog radnika i osobe koja radi na promociji turističkih potencijala BiH Zlatka Prlende.

"Ovo povećanje koje se dešava iz godine u godinu, i svake je rekordno, ono je uglavnom plod nekadašnjeg turističkog imidža BiH. I dalje ne postoji jedinstvena strategija razvoja turizma u BiH, niti zajednička politika provođenja bilo čega u turizmu, a promocija je neadekvatna, dozlaboga staromodna i apsolutno neefikasna", navodi Prlenda.

"Turistička destinacija bi mogla da bude BiH, neki region, npr. Neretva, grad... Obično je to grad - Mostar, Sarajevo, Trebinje, itd. Dakle, to bi bila turistička destinacija po nekoj definiciji. I strategija se radi u cilju razvoja te destinacije. Ima tu mnogo primjedbi – država obično radi te politike strategija - ako uopšte radi, a u turizmu ne radi - na administrativnom nivou, dakle po kantonima, entitetima", kaže Bibanović ekspert za pitanja strateškog razvoja turizma.

Zbog neplaniranja razvoja ove privedne obasti, BiH gubi ogromna sredstva, tvrdi Bibanović.

"Gubimo strašno. To je prosto zaprepašćujuće. Jer pogledajte samo u širem smislu, mi smo okruženi velesilama svjetskim – Italija, Austrija, Mađarska, Turska itd., direktno graničimo sa zemljama u kojima je turizam prioritet – to su Crna Gora, Srbija i Hrvatska. Da vidimo gdje smo mi. Apsolutno nigdje. U poređenju sa prometom u turizmu naših susjeda, mi smo zanemarljiva veličina. To su tako mali procenti da ih je smiješno i objavljivati."

Prema ranijim procjenama Svjetske turističke organizacije, BiH bi do 2020. godine trebala biti treća zemlja u svijetu po stopi rasta turizma. Dolasci stranih turista su se otprilike udvostručili tokom posljednjih pet godina.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam predviđa da bi zarada od međunarodnih posjetilaca i turističkog proizvoda BiH mogla generisati 15 posto bh. izvoza do 2019. godine.