230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Radovi na tunelu Čemerno nisu obustavljeni

Radovi na projektu "Trajno rješenje klizišta Čemerno" odvijaju se u skladu sa tehnološkim mogućnostima, potvrdila je portparol JP "Putevi Republike Srpske" Natalija Kostrešević.

110708-cemerno

Tunel Čemerno dug je 2109 m, a do sad je probijeno 1729 m. Radovi se trenutno odvijaju nešto usporenijom dinamikom jer izvođač radova radi na postavljanju neophodne ventilacije i ispumpavanju procjednih voda.

Dok se izvode ovi radovi mašine kojima će se nastaviti iskopavanje tunela Čemerno nalaze se na remontu. Predviđeno je da se radovi na tunelu Surdup, dugom 196 m izvode po završetku radova na tunelu Čemerno.

Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" potpisalo je ugovor o projektu "Trajno rješenje klizišta Čemerno" samo sa izvođačem "Integral inžinjering" i nije potpisalo ugovore ni sa jednim podizvođačem.

Radovi se odvijaju u skladu sa tehnološkim mogućnostima. Prvobitnom tehničkom dokumentacijom nisu odrađena detaljna geološka ispitivanja koja su se pokazala neophodnim, a iste su ugovornom dokumentacijom regulisana kao obaveza izvođača radova i koju izvođač radi po fazama od dionice do dionice.

Orijentaciono se može reči da bi radovi na završetku projekta "Trajno rješenje klizišta Čemerno" trebali biti gotovi polovinom 2012. godine, istakla je Kostrešević.

(Gacko-rs.info)