230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novi talas poskupljenja

Građane BiH u ovom i narednim mjesecima očekuje novi talas poskupljenja životnih namirnica, prvenstveno mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda.

110708-poskupljenje

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da je neminovno da meso poskupi u julu i avgustu, prvenstveno zbog drastično smanjene proizvodnje, podsjetivši da su se takva poskupljenja već desila u susjednoj Srbiji.

"Sa trenutnom cijenom od 3,3 KM po kilogramu žive vage, mi samo propadamo i samo nas povećanje cijene može spasiti", tvrdi Maljčić.

U Udruženju proizvođača mlijeka RS naveli su da će sigurno doći do poskupljenja mlijeka ukoliko se ne poveća premija, s obzirom na to da je povećana cijena u drugim zemljama.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, govori da je evidentno da će se situacija sa talasom poskupljenja u Srbiji odraziti i na BiH, koja skoro da i nema domaću proizvodnju i zavisi od stanja u zemljama u okruženju.

On je naveo da je ukupna potrošačka korpa u BiH u prvoj polovini godine skuplja za oko 3,6 odsto.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS kaže da bi bilo logično da namirnice pojeftine ili da bar dalje ne poskupljuju, ali da je teško procijeniti šta će trgovci da urade.

(Srna)