230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Blokiran račun kompanije "Swisslion Takovo" zbog duga od 10 miliona eura

Apelacioni sud blokirao je račun konditorske kompanije Swisslion Takovo blokiran je zbog duga od oko 10 miliona eura. Vlasnik Swissliona, Rodoljub Drašković, tvrdi da je riječ o poliitčkoj hajci i fiktivnom dugu prethodnog (društvenog) rukovodstva.

110703-iat

Kako je izjavio agenciji Beta vlasnik kompanije Rodoljub Drašković, radi se o starom, pretprivatizacionom i fiktivnim dugu, a spor pred sudovima trajao od kada je preuzeo kompaniju 2003. godine, jer Takovo nije priznavalo dug kod Komercijalne banke, napravljen još od početka devedesetih godina.

Prema njegovim riječima, dug na osnovu kojeg je u petak blokiran račun je 975 miliona dinara plus kamate. On je kazao da nisu priznavali dug jer su postojali "samo fiktivni ugovori" koje je potpisivalo bivše rukovodstvo i da nije bilo prenosa sredstava sa Komercijalne banke na kompaniju.

Kako je dodao, dug koji Takovo priznaje iznosi oko 2,2 miliona eura.

"Ovo je politička presuda, došao je sudnji dan, dželati su došli da ubiju kompaniju Takovo", rekao je Drašković i dodao da sada u jeku sezone ne mogu da nabave osnovne sirovine, ne mogu da državi plaćaju poreze i zaposlenima zarade.

"Oko 700 ljudi će ostati bez posla", rekao je Drašković a na pitanje da li se razmišlja o uvođenju stečaja, o čemu se špekuliše, on je kazao da tu odluku može samo da donese Komercijalna banka.

On je najavio da će se tražiti reviziju sudskog postupka, da je tim advokata iz Švajcarske već u Srbiji, ali i izrazio bojazan da je to uzalud jer je račun već blokiran i ne mogu da izvršavaju obaveze.

Drašković je najavio i da će se žaliti međunarodnim sudovima.

"Kompanija Takovo je bila najuspješnija kompanija koja je privatizovana, investirali smo u opremu, u proizvodne pogone, u tehnologiju. Sve je bilo uzalud", rekao je Drašković. Kompanija je privatizovana 2003. godine i zapošljava oko 700 ljudi.

Izvor: Beta