230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bileća: Biće posječeno hiljadu stabala

Dio kompleksa borove šume na Hadžibegovom brdu u opštini Bileća zahvatilo je gljivično oboljenje koje se ne može izliječiti pa se zaražena stabla moraju posjeći.

110602-Bileca

Šef Šumarske uprave Bileća Zdravko Ivković je istakao da je ova opaka biljna bolest uočena na površini od oko 50 hektara i na više od hiljadu stabala crnog bora. On smatra da je oboljenje zahvatilo ovaj kompleks poslije nevremena i grada koji je pogodio Bileću prošlog ljeta...

Ivković je naglasio da će ekonomska šteta zbog sječe ovih četinara biti velika, ali je daleko veća ekološka šteta.

- Gljivično oboljenje je poslije nevremena zahvatilo borovinu i prouzrokovalo sušenje iglica, a potom i stabala. Šumski kompleks je od tada ugrožen parazitnim gusjenicama poznatim kao borov četnjak - rekao je Ivković.

Stručnjaci sa banjalučkog i beogradskog fakulteta obišli su ugroženo područje i konstatovali da je riječ o teškom gljivičnom oboljenju.

- Borba protiv biljnih bolesti je veoma teška, a oboljenje može lako da izmakne kontroli jer spore gljivice brzo prenose vodeni tokovi, vjetar, insekti i ptice - rekli su stručnjaci koji su evidentirali lančanu zarazu i savjetovali da se oboljelo drveće posiječe jer prijeti opasnost od daljeg širenja.

- U Hercegovini je svako drvo dragocjeno pa smo pokušali na sve načine da spasemo ove pedesetogodišnjake, iako su nam stručnjaci sa šumarskog fakulteta iz Banjaluke i Beograda predočili da se radi o teškom biljnom oboljenju - kaže Zdravko Ivković, šef Šumarske uprave Bileća.

Prije nekoliko godina ovo isto oboljenje zahvatilo je i četinare na području Višegrada. Kako kaže Ivković i od kolega iz Šumarske uprave Višegrad dobili su savjet iz iskustva da se zaražena stabla moraju posjeći. I pored svih pokušaja da se spasi ovaj šumski kompleks, moraće se posjeći pedesetogodišnjaci.

- Obilježena su zaražena stabla i sada se čeka izbor za izvođača radova. Mi se nadamo da će se ta procedura brzo završiti, jer postoji mogućnost širenja oboljenja i na druga za sada zdrava stabla - ističu u Šumarskoj upravi.ž

"Zeleni pojas"

U šumarskoj upravi ističu da će u budućem periodu posebno štititi komplekse borovine na Hadžibegovom brdu, ali i na drugim lokacijama jer je to dio "zelenog pojasa" Bileće.

(Glas Srpske)