230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dom penzionera - Pažnjom i ljubavlju osvajaju starija lica

Dom penzionera u Trebinju, u kome je 120 starijih osoba iz svih krajeva bivše Jugoslavije pronašlo svoj mir i toplo okrilje, jedna je od najbolje organizovanih ustanova u Republici Srpskoj u kojoj se posljednjih godina svakodnevno traži mjesto više.

110419-dom

Prostrani restoran, prostor za odmor i društvene igre, čitaonica sa bibliotekom i sobe sa velikim terasama, kojima posebnu toplotu daje mnoštvo cvijeća i zelenila su, svakako, za primjer svim ustanovama ovakvog tipa, a trebalo bi biti i preduslov za boravak ove kategorije stanovništva.

Direktor Doma penzionera Dara Cvijetić podsjeća da je ova ustanova osnovana 2005. godine sredstvima koje je odobrila Vlade RS, od kada, kako kaže, ovaj dom nije napustio nijedan štićenik za što je zaslužan cijeli kolektiv koji ima 39 zaposlenih.

Cvijetićeva kaže da je projektovani kapacitet Doma 150 ležajeva, ali da treba obezbijediti dodatna sredstva kako bi bila završena rekonstrukcija i opremanje desetak soba te cijela ustanova dovela u fazu da može popuniti sve svoje kapacitete.

Ona kaže da pod svoj krov ne mogu da prime sve one koji žele pod njim da borave, napominjući da je najveći pritisak za smještaj ljudi koji zavise od tuđe njege i kojima je zbog bolesti potreban hitan smještaj u dom.

Što se tiče cijena smještaja, Cvijetićeva kaže da se one primjenjuju prema važećim cijenama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, odnosno da nezavisni stanari plaćaju mjesečno 600, poluzavisni 650 i zavisni 680 KM.

"Stanari su uglavnom iz Hercegovine, a ima ih iz cijele RS, Srbije, Crne Gore, Hrvatske", kaže direktor Doma penzionera u Trebinju, napominjući da se svi dobro slažu i druže kao velika porodica, te da nema nikakvih problema.

Od posebne važnosti je kvalitetan rad socijalno-medicinske službe, odnosno 23 njegovateljice i medicinska tehničara, doktora interniste i neuropsihijatra, kuvarica i pomoćnih radnica, koji su svakodnevno na usluzi svakom štićeniku u bilo koje doba dana i noći.

Jelovnik sastavlja nutricionista u saradnji sa ljekarom i šefom kuhinje, pa svakodnevno su na trpezi dva jelovnika i to jedan za dijabetičare i drugi redovan.

U dva domska restorana stanari mogu da popiju čaj ili kafu po cijeni od 20 feninga, pročitaju novine koje im se svakodnevno donose, a organizuju im se po nekoliko puta godišnje posjete manastirima i drugi izleti, kao i posjete učenika i slično.

Ono što ovu ustanovu čini drugačijom od ostalih, dodaje Cvijetićeva, je što je u administraciji samo troje zaposlenih, samoodrživi su i ne duguju poreze i doprinose, a uredno ispunjavaju i svoje obaveze prema dobavljačima.

Sve pohvale za uslove i higijenu koja je na visokom nivu, kao i osoblje Doma iznio je bračni par sedamdesetčetvorogodišnji Ljubomir Lujić i njegova, dvije godine mlađa, supruga Ana koji su u ovoj ustanovi odnedavno, ali kažu da je to što su zatekli prevazišlo njihova očekivanja.

"Prvo smo iz Novog Travnika izbjegli u Banjaluku, pa Prijedor i na kraju u Trebinje gdje smo jedanaest godina živjeli u kući svastike koja je sa porodicom u inostranstvu. Kada smo vidjeli da ne možemo više da održavamo kuću odlučili smo da utočište nađemo u domu i nismo se pokajali", kaže Ljubomir gledajući sa terase na Trebišnjicu.

Njegova supruga Ana kaže da im nije tako ni kod kuće bilo, te da je njihov posao samo da spavaju i jedu, a sve im ostalo drugi rade, od pranja, peglanja, čišćenja, kuvanja.

Devedesetdvogodišnja Stoja Muratović iz Mostara koja je zadovoljno ispred Doma uređivala cvijetnjak, kaže da se osjeća kao u rođenoj kući i sa svojom porodicom, te da takav ambijent ne bi nikada mijenjala.

"Posebno sam zahvalna direktorici, koja se prema svima nama ponaša kao majka", kaže baka Stoja i dodaje da su stare osobe kao djeca i da vole da im se poklanja pažnja i ljubav, kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno.

Prilikom nedavne posjete Domu penzionera, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je potrebno obezbijediti finasijska sredstva za proširenje kapaciteta i rekonstrukciju ove ustanove u vrijednosti od 1.200.000 maraka, te da će Vlada RS u narednom periodu procijeniti na koji način će obezbijediti sredstva, kako bi se investicija realizovala u toku ove godine.

Tom prilikom Đokić je istakao da je trebinjski Dom penzionera jedna od najbolje organizovanih ustanova ove vrste u Republici Srpskoj i da je veoma vidljiv visok stepen brige i njege koju osoblje pruža korisnicima.

(Piše: Milosava Supić-Vuković/Srna)