230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dabrani zadovoljni prinosima žita

U berkovićkoj opštini poljoprivredni proizvođači ove godine očekuju bolje prinose žita, a zbog klimatskih povoljnosti očekuje se izvrstan kvalitet i veći rod, za razliku od prošle godine.

110711-dabrani_zito

Tradicionalno oko Petrovdana u Dabarskom polju počinje sakupljanje žita koje su ratari posijali. Ovogodišnji prinosi žita koje su berkovićki ratari posijali veći je za oko 30 odsto u odnosu na prošlogodišnji rod žita. Najviše je posijano raži i ječma, dok je pšenice posijano u manjim količinama.

Ove godine posijano je preko 105 hektara, a prosječni prinosi raži kreću se oko 3,5 do 4 tone po hektaru, a za razliku od prošle godine, biće bolji prinosi i kvalitet žita samo zato što je ova godina klimatski povoljnija.

Pored malog broja domaćih poljoprivrednika koji imaju svoje kombajne, mnogi kombajisti iz susjednog Nevesinja, gdje se tek kasnije zbog nadmorske visine vrši sakupljanje žita, došli su u berkovićki kraj sa svojim kombajnima da bi sakupljali žito. Cijena sakupljanja žita po jednom dulumu veća je za razliku od prošle godine i kreće se od 25 do 35 KM.

Poljoprivrednici su takođe pored sakupljanja žita započeli i sakupljanje sijena u Dabarskom polju. Kvalitet i količina sijena ovog ljeta je dosta slabija u odnosu na prošlu godinu i kosidba se kreće dosta sporije.

(Opština Berkovići)