230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstava "Volio sam Eminu opasno po život" oduševila Mostarce

Mostarska premijera predstave "Volio sam Eminu opasno po život", režisera Ratka Orozovića, odigrana u subotu veče u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u sklopu manifestacije "Šantićeve večeri poezije 2011." oduševila je gledaoce.

110905-emina

Slaven Vidak u ulozi Alekse i Aida Šošić koja je pjevala i personifikovala Eminu nagrađeni su višestrukim aplauzima.

Drama tretira isključivo ljubavnu poeziju kao i zanimljive detalje iz pjesnikovog života u Mostaru i Beogradu. Ljubavni jadi mladog Šantića nisu bili samo zbog Emine nego i zbog mnogih, lijepih Slavonki i Mostarki u koje se Šantić zaljubljivao, platonski i istinski, tiho patio i odljubljivao, do te mjere da on pravi most između stvarnog života, iluzija i pjesničkih vizija. Centralna ličnost je ipak Emina, pretočena u pjesmu koju vole generacije. U monodrami su scenografski prikazane ljepote Mostara i njegovih sokaka, a putem video projekcije oživljeni su i likovi Alekse i Emine. U suštini, riječ je o ljubavnoj drami u kojoj se afirmiše i manje poznat opus Šantićeve ljubavne poezije i njegovih emocija.

Večeras, treće večeri manifestacije, s početkom u 20.30h, u Narodnom Pozorištu Mostar, planirano je poetsko veče i tematska izložba posvećena Aleksi Šantiću. U programu učestvuju pjesnikinja Milica Jeftimijević, potpredsjednica Udruženja pisaca Republike Srbije, pjesnik Stevan Tontić, dobitnik Šantićeve nagrade za 1985., pisac i pjesnik Veselin Gatalo, dobitnik Šantićeve nagrade za 2007., pjesnik Đorđo Sladoje dobitnik Šantićeve nagrade za 2007. godinu i pjesnik Ljubivoje Ršumović.

"Šantićeve večeri poezije 2011." , u organizaciji SPKD "Prosvjeta" GO Mostar, SPKUD Gusle i Gradske biblioteke Nevesinje, pod pokroviteljstvom Savjeta Ministara BiH, Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Opštine Nevesinje završavaju danas, 5. septembra. Posljednje veče manifestacije rezervisano je za nastupe savremenih pjesnika koji će se održati na stepeništu kraj Staroga mosta s početkom u 20.30h.

(Eparhija ZHiP)