230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Nećete vjerovati od čega raste mozak

Ukoliko želite da popravite ocjene, "razbijete" sutrašnju prezentaciju na poslu ili smanjite rizik obolijevanja od Alchajmerove bolesti, ovo je trik koji će vam pomoći.

150318 mozak

Vjerovali ili ne, u pitanju je najobičnija šetnja! Svako od nas zna da je hodanje na svježem vazduhu veoma dobro za naše zdravlje i fizičku formu, ali u novom istraživanju se tvrdi da šetnja može da pogoduje i rastu našeg mozga.

Istraživači su otkrili da energično hodanje tri puta nedjeljno povećava hipokampus, važan dio mozga zaslužen za pamćenje, kratkoročno i dugoročno, ali i sortiranje primljenih informacija, i upravo ovo područje mozga prvo strada kad neko oboli od Alchajmerove bolesti.

Nakon eksperimenta vršenih na 120 muškaraca i žena u dobi 55 do 80 godina, od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta nedeljno, naučnici su zaključili da tokom godina šetanja dolazi do malih ali uočljivih promjena na bolje.

U slučaju učesnika u ovom eksperimentu, hipokampus je porastao za dva posto nakon godinu dana redovne šetnje, o čemu su autori studije izvijestili na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak nauke.

Međutim, u istraživanju je učestvovala druga, kontrolna grupa ljudi, koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade vježbe istezanja, gimnastiku i slično. Pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 odsto.