230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

OVO će nam uskoro nedostajati

Ne želimo da stvaramo paniku, ali velike su šanse da uskoro ostanemo bez ovih pet stvari koje su nam sada tako pristupačne i normalne.

150528 vino

Vino: Ako globalna potražnja potrošača nastavi da raste ovim tempom, procenjuje se da će uskoro nadmašiti zalihe, što znači da ćemo morati svi da pređemo na... pivo?!

Čokolada: Proizvoćači kakaa nas već nekoliko godina upozoravaju na to da zbog naglog skoka cene ove biljke, ali i ebole u zapadnoj Africi gde se proizvodi oko 70 svetskih zaliha kakaa, možemo da ostanemo bez čokolade. Za 20 godina, čokolada će biti izuzetno skupa i retka, gotovo kao kavijar.

Sveža voda: Svetski stručnjaci za ekologiju imaju veoma loša predviđanja u vezi sa vodom i kažu da će sledeći veliki ratovi biti vođeni upravo bog tog prirodnog resursa koji nam ponestaje. Pomislite na to kada sledeći put odvrnete česmu.

Antibiotici: S obzirom na to da postaju sve manje i manje efikasni, zbog preterane upotrebe, da im se bakterije brzo prilagode, antibioticima preti odlazak u istoriju.

150528 Zena parfem

Parfemi: Za dobijanje mnogih poznatih parfema koristi se eterično ulje koje se dobija iz cvetova biljke ilang-ilang, koja raste na Komorskim ostrvima, gde je ekonomska situacija veoma loša. Nedostatak finansijskih sredstava, masovno branje cveća i seča zasada, postaju ozbiljna pretnja proizvodnji ilang-ilanga, smatraju stručnjaci. (Mondo)