230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

FIFA U-20: SP: SRBIJA U FINALU

Omladinska reprezentacija Srbije (U-20) pobedom nad Malijem plasirala se u finale svetskog prvenstva, gde je čeka Brazil.

150617 srbija

Omladinska reprezentacija Srbije (U-20) plasirala je u finale 20. Svetskog prvenstva u Novom Zelandu, pošto je u polufinalu u Oklendu, posle produžetaka savladala Mali sa 2:1. U regularnom toku susret je završen 1:1 (1:1). U finalu Srbija će se sastati sa Brazilom, koji je u drugom polufinalu, bio bolji od Senegala - 5:0. Finale je na programu 20. juna u Oklendu. Istog dana igraće se i meč za treće mesto između Senegala i Malija.

Na stadionu Severni Harbur, po hladnom vremenu i velikoj vlažnosti, pred oko 15.000 gledalaca, sudio je: Mauro Viljano iz Argentine. Strelci su bili: Živković u 4. i Šaponjić u 101. minutu za Srbiju, a J. Kone u 39. minutu za Mali

Žuti kartoni: Zdjelar, Antonov, Veljković (Srbija), J. Kone, Mainga, Kulibali, Đ. Dijara (Mali), Crveni karton: J. Kone (Mali) u 112. minutu

Srbija je u grupi izgubila od Urugvaja sa 1:0, a sa po 2:0 pobedila Mali i Meksiko. U osmini finala nadigrana je Mađarska (2:1), a u četvrtfinalu SAD posle boljeg izvođenja penala.

Srbija: Rajković - Gajić, Veljković, Babić, Antonov - Zdjelar, Sergej Milinković (od 117. minuta V. Jovanović) , Maksimović - Živković, Gaćinović (od 60. minuta Šaponjić) - Mandić (od 76. minuta S. Milošević). Kapiten: Predrag Rajković, selektor: Veljko Paunović

Mali: Đ. Dijara, M. Dijalo (od 69. min H. Troare), S. Dijara, J. Kone, Maiga, D. Samaseku, S. Kulibali, A. Dambija, Falaje, Dudone (od 100. minuta M. Ture), A. Traore. Selektor: F. Dijara

Omladinska reprezentacija Srbije nastavlja svoj pohod po Novom Zelandu. Reprezentacija Srbije je posle sjajne i velike borbe protiv afričkog predstavnika Malija izborila plasman među dve najbolje selekcije na svetu. Takav uspeh nije zabeležen u skorašnjoj istoriji srpskog fudbala. Mladi Beli orlovi se sada nalaze na putu zlatne "čileanske generacije", koja je do titule svetskog prvaka došla 1987. godine.

Današnja pobeda izvojevana je uz tešku muku i pod dramatičnim okolnostima. Drugačije i nije moglo, jer su nas naši omladinci i u ranijim mečevima protiv Mađarske i SAD na to navikli. Pokazali su veliko srce i odlučnost da i u teškim trenucima preokrenu igru u svoju korist i dođu do najvećeg uspeha.

Početak meča bio je za naš timsjajan. Srbija je povela u 4. minutu preko Andrije Živkvića i sve do 25. minuta stvorila nekoliko sjajnih prilika za gol. Mnoge šanse nisu iskorištene, što nas umalo nije koštalo prasmana u finale. Mali je posle još jedne sjajne prilike Srbije uspeo da izjednači. Od tada, pa sve do početka drugog produžetka, mora se to priznati, Mali je imao više od igre, kontrolisao igru, ali nije imao mnogo prilika.

Jedna od trajnijih impresija sa ovog meča biće da su naši mladići promašili mnogo izuzetnih prilika. Čak i u finišu meča Šaponjić i Živković su imali velike šanse da ranije osiguraju pobedui igru uvedu u mirniju završnicu. U uzbudljivom završetku Srbija je, ipak, uspela da sačuva svežinu i zasluženo savlada odličnu ekipu Malija.

U finalu Srbija će za protivnika imati sjajni Brazil, koji je na impresivan način u polufinalu pobedio Senegal.

Selektor Srbije Veljko Paunović izveo je najjači sastav Srbije, pošto je desnom beku Gajiću istekla kazna. Pored standardnog golmana i kapitena Rajkovića, u odbrani su bili: Gajić, Veljković, Babić i Antonov. Središnji trougao u manevru čininili su defanzivni vezni Zdjelar i nešto ofanzivniji Maksimović i Sergej Milinković. Na desnom boku je bio Živkovć, a na levom Gaćinović. U špicu je bio Mandić. To je, inače, standardna postavka Paunovića na svim dosadašnjim utamicama, koja je dala odlične rezultate. Takva formacija je izvanredno delovala u prvih pola sata igre, a u tom periodu, Srbija je propustila tri-četiri izuzetne prilike da, pored gola Živkovića, meč reši u ranoj fazi igre.

Na prvenstvu u Novom Zelandu takmičile su se 24 zemlje, koje su u prvoj fazi svrstane u šest grupa sa po četiri tima. (Fudbalski Savez Srbije)