230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Roditelji neće morati da donose nalaze u vrtiće

Radnici JZU Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje od 5. septembra obilaziće vrtiće kako bi uzimali briseve mališana za redovnu godišnju kontrolu.

170901 vrtic

Kako je rečeno iz Instituta, svaki vrtić dobiće datum i tačan termin kada će doći tim po uzorke za bris grla, nosa i stolice.

Roditelji će unaprijed biti obaviješteni, a u svakom vrtiću biće podijeljene sterilne čašice kako bi roditelji mogli pripremiti bris stolice mališana, dok će ostale briseve uzimati zdravsteveni radnici.

“Još pripremamo spiskove, ali nadamo se da će se to realizovati od naredne sedmice”, kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Na ovaj korak su se odlučili kako bi se izbjegle gužve koje su se ranije u ovo doba godine stvarale u ovoj zdravstvenoj ustanovi gdje zdrava djeca dolaze u kontakt sa bolesnim vršnjacima, ali i starijim pacijentima.

“Tako ćemo olakšati roditeljima i djeci, a i našim radnicima, jer prilikom ranijeg uzimanja uzoraka, iako postoji šalter za djecu, on je ipak u istoj prostoriji gdje su i ostali pacijenti i stvaraju se gužve. Sva djeca vrtićkog uzrasta dolaze u istom periodu, unervoze se u čekaonici i to im bude veoma naporno”, navela je juče Milka Mrđa, portparol Instituta.

Mira Galić, zamjenik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ističe da bi ovakva praksa trebalo da olakša svima.

Prema njenim riječima, na početku svake radne godine obavezno je dostaviti nalaze briseva mališana, a zbog toga su se lani stvorile takve gužve da je radnicima u Institutu bio gotovo onemogućen rad, te se nada da će ovakvim dogovorom olakšati posao svima.

“Svaki vrtić zna datum kada će se uzimati brisevi, a prvi je na redu 5. septembra”, navela je Galićeva.

Kako ističu u Institutu, ovo se zasad odnosi samo na državne vrtiće, ali je poziv otvoren i za privatne i mogu im se javiti ukoliko žele saradnju.

Izvor: Nezavisne