230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

Promovisana knjiga "Oli mi ga dat" Matije Bećkovića

U Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu sinoć je promovisana dvanaesta knjiga sabranih djela Matije Bećkovića "Oli mi ga dat", koju su izdali "Štampar Makarije" iz Beograda, "Oktoih" iz Podgorice i Andrićev institut iz Andrićgrada.

140423-beckovic

"Matija govori ono što smo svi znali, ali se nismo usuđivali da kažemo", istakao je pjesnik Radomir Uljarević na promociji u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, kojoj je prisustvovao veliki broj poklonika Bećkovićevog besjedništva.

140423-beckovic1

Uljarević je naveo da je Bećkovićeva sposobnost da stihom preduhitri vrijeme i suverenim pjesničkim zahvatom uspostavi nove zakone koji se, paradoksalno, podudaraju sa našom svakodnevicom.

"Nema u našoj modernoj lirici već stotinjak godina autora koji zvuči tako kolektivno, a istovremeno tako ekscentrično i neponovljivo", rekao je Uljarević.

On je istakao da je Bećkovićevo najnovije izdanje posebno i zato što sadrži više od 30 pjesama koje nisu bile objavljene u ranijim njegovim knjigama.

"Nova knjiga 'Oli mi ga dat' je praznik srpske poezije. Na 222 strane može se čitati kao brilijantni priručnik naše ekonomije ničega, raskošni minimalizam", zaključio je Uljarević.

Matija Bećković je na promociji recitovao svoje pjesme, a njegovo besjedništvo publika je često prekidala smijehom. Neki od stihova koji su naročito nasmijali pobliku bila je i Bećkovićeva primjedba: "Ne mogu prežaliti što nije živ sultan Murat pa da odem na Kosovo da mu se izvinim", kao i zamišljeni dijalog sa Muratom, u kome se pjesnik sultanu obraća riječima: "Ko je onda mogao i pomisliti da ćeš ispasti pošteniji od svih koji su došli posle tebe?".
(Srna)