230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

"Pala" prva NOĆ KNJIGE u Trebinju

Večeras je u Trebinju po prvi put organizovana kulturna manifestacija "Noć knjige" koju u knjižarama u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Trebinju povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava sprovodi zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

140423-nocknjige1

U Trebinju su premijerno predstavljena djela mladog autora Sergeja Mandića čiji je debitantski roman "Zbunjenost... ili bajka o ničemu posebnom" izabran među pet najboljih iz Republike Srpske u prošloj godini. Mandić će u knjižari u Svetosavskoj ulici potpisivati ovaj roman za čitaoce.

Mandić je istakao da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je na ovakav način započeo književnu karijeru, te istakao da ga zadivljuje način na koji je organizovan cjelokupan proces do objave i promocije romana.

Govoreći o temi romana, on je rekao da glavna junakinja pripada novijoj generaciji mladih ljudi, koji pokušavaju da nađu smisao života i da na neki poseban način obilježe svoju generaciju.

"Primjećujući da većina ljudi pokušava da živi u svijetu iluzije ili bajke koji je njihov savršen svijet, nju beskrajno iritira, da bi na kraju knjige čitalac shvatio da junakinja nije toliko razumna i sklona relnosti kao što se prikazuje, već je i sama dio tog svijeta zablude da se može živjeti nekim drugim, boljim životom", rekao je Mandić.

On je dodao da je mnogo teže od pisanja knjige - objaviti je, te napominje da je njegova izdavačka kuća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske uložila mnogo truda da knjiga na najbolji način nađe put do čitaoca.

Mandić je istakao da je pun entuzijazma i da mu je prvi roman dao podstrek da nastavi da piše, te najavio skori završetak drugog romana na temu - ludila, buđenje iz ludila i sitne socijalne i društvene nepravde koje dovode do tih pojava.

140423-nocknjige2

140423-nocknjige3

Knjižare Zavoda simbolično su otvorile svoja vrata u 22 časa i biće na raspolaganju građanima do 1 čas poslije ponoći, a u svakoj od knjižara planirane su promocije i druženja autora sa čitaocima uz potpisivanja knjiga..
Planirane su i premijerne promocije pet novih romana autora iz Republike Srpske i jedne nove zbirke poezije, a događaje će pratiti i specijalna emisija "Noć knjige na Radiju Republike Srpske", uz uključenja "uživo" iz pomenutih knjižara.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva već treću godinu 23. aprila obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava brojnim akcijama i popustima u svojim knjižarama, a ove godine će to biti realizovano prema principu "na svaku kupljenu knjigu, kupac bira jednu na poklon iz fonda izdvojenih knjiga za nagrade".

140423-nocknjige4