230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

RG: Novak od 13.00 igra za finale

Novak Đoković igra u petak protiv Ernestsa Gulbisa polufinalni duel na Rolan Garosu.

140606-novak

To će biti prvo muško polufinale i počeće u 13 časova na centralnom terenu Filip Šatrije.

Biće to šesti međusobni okršaj Srbina i Letonca, a Đoković je dobio četiri od prethodnih pet.

Poslednji su međutim odigrali pre više od tri godine u Indijan Velsu, pa Gulbisove reči nakon plasmana u polufinale imaju smisla.

„Što se mene tiče, rezultat je 0:0 u međusobnim duelima. Ja nikada nisam igrao kao što sada igram. Nikada se ovako nisam osećao. Ne razmišljam uopšte o onome što se dešavalo u prošlosti. Jednom sam ga pobedio, ali i to je bio ružan meč. On je u tom periodu menjao reket i igrao je loše", rekao je Gulbis posle ubedljive pobede nad Berdihom.

I zaista je tako. Gulbis je od početka karijere bio poznat kao jedan od najtalentovanijih tenisera sveta, ali zbog problematične glave nikada nije mogao da ispuni svoj potencijal. Sada se očigledno 'sredio', pa u Parizu igra bez dileme najbolji tenis u karijeri.

Prvi put je izborio plasman u polufinale nekog Gren slema i od ponedeljka će prvi put biti među najboljih deset na svetu. Letonac što se igre tiče ima sve potrebno da bude među najboljim teniserima sveta.

Ima gotovo savršenu visinu za tenisera (190cm), sjajno se kreće za tu visinu, poseduje snažan i razoran servis, ali i izuzetno kvalitetna oba osnovna udarca. U Parizu je u prvi plan iskočio njegov bekhend za koji mnogi teniski stručnjaci tvrde da je uz Đokovićev možda i najbolji na svetu.

Uz to, mladi Letonac igra bez pritiska jer, kako sam kaže, ne igra za slavu i novac nego za svoj unutrašnji mir. Sada je ipak na korak od Gren slem finala i sigurno će morati da se unervozi pred i tokom duela sa Đokovićem.

To iskustvo bi mogla da bude samo jedna od prednosti srpskog tenisera u petak u Parizu. Đoković će igrati 22. Gren slem polufinale u pokušaju da stigne do 13. finala na najveća četiri turnira.

Srpski teniser iza sebe ima tri fantastične nedelje na šljaci. Osvojio je Rim pobedivši u finalu najvećeg rivala Rafaela Nadala, a na Rolan Garosu je zadržao sjajnu formu i uz samo jedan izgubljeni set je stigao do polufinala.

Novak i Ernests proveli su dosta vremena zajedno u juniorskom periodu trenirajući u akademiji Nikole Pilića, a nakon toga putevi su im se drastično razišli. Đoković je postao veliki šampion i jedan od najboljih u istoriji ove igre, dok je Gulbis do sada osvojio samo šest titula u karijeri.

Srpski teniser lako je u prethodna dva međusobna duela dobio Letonca bez izgubljenog seta, ali i on je svestan da će ovoga puta biti znatno drugačiji Gulbis preko puta mreže.

„Gulbis je ovde pobedio Federera i Berdiha, to dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Trenutno igra svoj najbolji tenis, biće to veoma težak i neizvestan meč", kazao je Đoković posle pobede nad Raonićem u četvrtfinalu.

Novak je u duelima sa Congom i Raonićem pokazao da je maksimalno koncentrisan i spreman za titulu na Rolan Garosu. Obojicu je dobio sa maksimalnih 3-0 u setovima i sigurno će biti favorit i protiv Gulbisa.

Veliku ulogu na ovom duelu imaće Novakov ritern, odnosno Gulbisov servis. Letonac je sam rekao da njegova igra najviše zavisi od servisa, ali sada će protiv sebe imati verovatno najboljeg riternera svih vremena koji će većinu servisa vraćati u polje.

Odmah nakon Đokovića i Gulbisa, na Filip Šatrije će Rafael Nadal i Endi Mari. Nadal, iako svi govore da je pao u formi, pobeđuje i podiže formu, a posebno impresivan je bio u poslednja dva seta protiv Ferera.

Sa druge strane je Mari koji je igrao pet setova sa Monfisom i Kolšrajberom, pa je pitanje koliko mu je još snage ostalo. A biće mu potrebno mnogo protiv osmostrukog šampiona u Parizu. Novo Rafole finale je blizu... (B92)