230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počinje školska godina, vozači usporite!

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače da će zbog početka nove školske godine u Republici Srpskoj, od ponedjeljka (1. septembar 2014.) na saobraćajnicama biti povećano prisustvo djece školskog uzrasta, zbog čega trebaju da prilagode brzinu kretanja vozila u zonama osnovnih i srednjih škola.

140829-plakat

Tim povodom u ponedjeljak počinje velika preventivna kampanja pod nazivom "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" koju će do 30. septembra AMS RS zajedno sprovoditi sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutraših poslova RS (MUP RS), Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.

Cilj kampanje je da se utiče na vozače da povećaju pažnju tokom početka školske godine u zonama škola, kao i edukacijom učenika, roditelja i nastavnika o pravilnom ponašanju u saobraćaju i razvoju svijesti o bezbjednosti djece.

Bezbjednost djece u toku cijele godine, naročito početkom školske godine je značajan problem u Republici Srpskoj i treba mu posvetiti posebnu pažnju.

Djeca spadaju ukategoriju najranjivijih učesnika u saobraćaju, jer u toj dobi tek razvijaju svoje vještine za bezbjedno kretanje u saobraćaju. S obzirom na takvu činjenicu, greške djece dok se kreću su neminovne. Saobraćajne nezgode sa pješacima su jedan od vodećih uzroka smrti, kao ipovreda djece uzrasta od pet do devet godina.

Brojni faktori doprinose nezgodama sa posljedicama po školarce:nepoznato okruženje, nedostatak iskustva u saobraćaju, saobraćaj je isuviše "brz sistem"kako bi djeca primiladovoljan broj informacija za bezbjedno kretanje...

Bezbjednost djece u saobraćaju zavisi o odgovornosti svih odraslih, bilo da su u pitanju vozači, roditelji, vaspitači, učitelji i dr. Vozači nisu samo dužni povećati oprez u blizini škola, vrtića, parkova, igrališta, voziti propisanom brzinom , već pratiti i pretpostaviti dječije postupke.

Uloga lokalnih zajednica na rješavanju problema bezbjednosti saobraćaja je vrlo bitna. Treba naglasiti da lokalne zajednice upravljajusvim lokalnim i nekategorisanim putevima, a samim tim i bezbjednošću djece na tim putevima.

Za potrebe sprovođenja aktivnosti i prenošenja poruka do ciljne grupe izrađeni su - video spot, radio džingl, bilbord, plakat, raspored časova, te leci za roditelje i vozače.

(AMS RS)