230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Tijana Bošković - She's a dream

Dete sa druge planete kakvo se rađa jednom u 200 godina ovih dana ostavlja bez daha igrama na Svetskom prvenstvu u Italiji...

140925-tijana

Mala Srbija sa brdovitog Balkana predstavlja fenomen zbog natprosečnog broja talenata koje crpi već godinama iz skromne baze od nekoliko milionastanovnika. Teško je strancima objasniti kako ta malena zemlja lansira asove svetske klase poput Bodiroge, Vujasinovića, Miljkovića, Đokovića... Srbija gotovo u svakom trenutku ima neko sportsko čudo kojem na planeti nema ravnog.

Ovih dana svedoci smo rađanja još jednog planetarnog sportskog fenomena. Svetsko prvenstvo obojkašica u Italiji trenutno protiče u znaku 17-godišnje debitantkinje Tijane Bošković koja ostavlja bez daha sve poklonike odbojke. Iako smo nacija sklona euforiji, ovaj Tijanin let, bez preterivanja, liči na rađanje ženskog Ivana Miljkovića.

Još pre nekoliko godina, većina odbojkaških stručnjaka je ostala bez teksta kada je 14-godišnja Tijana Bošković zakucala prve smečeve. Pre par meseci, Žurnal je preneo izjavu jednog renomiranog odbojkaškog stručnjaka koji je rekao da se talenti poput Tijane Bošković pojavljuju jednom u 200 godina. Mnogo veća je šansa da tokom života vidite Halejevu kometu nego takvo odbojkaško čudo.
„Reći ću vam samo nešto što je rekao trener nemačke reprezentacije. To su ljudi koji gledaju samo sa strane i koji je ne poznaju. Prva rečenica koju mi je rekao, bila je: 'She's a dream'. Jer san svakog trenera je da ima takvo dete u ekipi", rekla je jednom prilikom Marijana Boričić, selektor kadetske reprezentacije Srbije.

140925-tijana3

Cela karijera Tijane Bošković do sada izgleda kao trka na 100 metara u kojoj jednim korakom prelazi po 10 metara. A kako je Srbija dobila ovaj biser je posebna priča i splet mnogih srećnih okolnosti.

Tijana je Hercegovka iz Bileće i verovatno je već sada najveće ime koje je došlo iz ovog malenog gradića čiji najpoznatiji sportski izdanak je bio Stevo Glogovac. Do pre nekolikogodina Bileća i odbojka nisu imali apsolutno nikakve veze jedno sa drugim. Klub nije postojao, devojčice nisu imale gde da treniraju odbojku. Bileća i odbojka su imale zajedničkog koliko, na primer, Smederevo i kriket ili Bajina Bašta i bejzbol. Sve se promenilo dolaskom sjajnog stručnjaka Zorana Vidakovića, čoveka koji je iz Hercegovine u odbojkaško sazvežđe lansirao Sašu i Sanju Starović. On je bio začetnik ženske odbojke u Bileći gde su prve korake načinile sestre Dajana i Tijana Bošković.

Iskusnom stručnjaku nije mogao da promakne takav talenat. Tijana je bila aposlutno doiminantna u mlađim kategorijam, tako da su svi sa nestrepljenjem čekali da napuni 14 godina i ispuni uslov za igranje u seniorskoj konkurenciji. Samo jedna sezona u prvom timu je bila dovoljna da talentovani devojčurak napravi bum. Prerasla je sredinu i bilo je vreme za korak dalje. U njenom slučaju svi ti koraci napred su oni od sedam milja.

Za dete sa druge planete se čulo i do Turske. Galatasaraj nije pitao za cenu, samo da dovede sestre Bošković. Nekoliko dana je porodica Bošković provela u Istanbulu i uspela da odoli svemu što su Turci nudili. A nudili su i državljanstvo, videli u njoj zvezdu koja bi mogla da postane lider njihove reprezentacije. Ipak, za Hercegovce postoji samo jedna reprezentacija za koju žele da igraju - Srbija! To se podrazumeva, o tome se ne debatuje.

Tijana je imala nekoliko nastupa u mlađim reprezentativnim selekcijama BiH, ali kada je stigao poziv beogradske Vizure 2011. godine, određena je i sudbina sestara Bošković. Vizura je ubola džekpot! Kao starija, Dajana je bila prva priključena prvom timu, sa Tijanom je moralo pažljivije jer je imala samo 14 godina.

Postepeno je uvođena u seniorsku konkurenciju, sve je rađeno planski i Srbija polako počela da upoznaje odbojkaško čudo. OS Srbije nije ništa prepustio slučaju, Tijana je dobila sportsko državljanstvo i prošla kroz sve mlađe selekcije Srbije. Međutim, toliko je bila dominantna da je ozbiljnu konkurenciju imala jedino kada bi igrala sa starijima od sebe. Prošle godine je Dajana zamenila dres Vizure za dres jednog koledža iz Teksasa, pa Tijana više nije morala da deli minutažu sa sestrom. Put do dominacije srpskom odbojkaškom scenom se otvorio.

U prošloj sezoni je usledila eksplozija. Devojčica rođena 8. marta 1997. godine je pregazila konkurenciju i predvodila Partizan Vizuru do šampionske krune u Srbiji. U finalnoj seriji crno-bele su pregazile Crvenu zvezdu sa 3:0 u seriji, a Boškovićeva je beležila u proseku 24,6 poena u ta tri meča. Naravno, bila je MVP.

Odmora nije bilo, usledile su obaveze u reprezentaciji. Zoran Terzić nije ostao imun na vanserijske partije čuda od deteta i pozvao je Tijanu na pripreme A reprezentacije. Ipak, odlučeno je da ne putuje na to takmičenje, već da kao kapiten predvodi Srbiju na prvenstvu Evrope za juniorke. Srbija nikada do tada nije osvojila evropsku krunu u pomenutoj konkurenciji. Tri puta u prethodnih 10 godina, naše juniorke su gubile u finalu. Ovoga puta Tijana Bošković nije dozvolila nešto slično i sa neverovatnih 38 poena u finalu protiv Slovenije je kao kapiten donela Srbiji titulu prvaka Evrope. Naravno, bila je MVP.

140929-tijana

140925-tijana2

Tijana Bošković (levo) TIJANA BOŠKOVIĆ (LEVO)

Vremena za odmor nije bilo. Sveukupno, Tijana je ovog leta imala slobodno oko nedelju dana. Vreme je bilo za debi u A reprezentaciji. Zoran Terzić je bacio kocku i rešio da dijamanstki talenat lansira u najjačoj svetskoj konkurenciji. Boškovićeva je sa 17 godina dobila prednost na spisku u odnosu na igračice poput Sanje Malagurski ili Ane Bjelice.

Ni tu nije bio kraj. Terzić je hrabro bacio u vatru Tijanu u prvoj postavi reprezentacije. Jedna Jovana Brakočević koja je prethodnih godina bila MVP skoro gde god da se pojavi, ovoga puta je ostala na klupi! Na debiju protiv Turske, Boškovićeva je sa 22 poena bila najefikasnija u našem timu. I sinoć protiv Bugarske, rivalkama nije bilo spasa od projektila iz Tijanine levice. Ukupno 23 poena i uz sjajnu Brankicu Mihajlović je nosila Srbiju do drugog trijumfa na šampionatu.

Čudo od deteta u Trstu deli lekcije i ostavlja bez daha. Italija je svedok rađanja nove superzvezde svetske odbojke.

Jasno je da je Tijana „prešla igricu" u domaćoj konkurenciji, ali plan je da i u narednoj sezoni brani boje Vizure, posle čega će krenuti okršaj najboljih evropskih klubova za njen autogram.

Od svih vrhunskih sportista koje je Srbija iznedrila, većina njih je odavno „zapalila" preko granice. Dakle, ljubitelji odbojke: imate vremena još godinu dana se prošetate do Tošinog bunara i još jednu sezonu uživate u majstorijama čuda od deteta. Za nekoliko godina ćete zadvoljno konstatovati kako ste baš vi gledali „onu malu, što je sada najbolja na planeti". Jer u odbojkaškim krugovima, većina ne sumnja da će Tijana Bošković uzleteti do visina Ivana Miljkovića. Miljković je sa 21 godinom doneo zlato Srbiji na Olimpijskim igrama u Sidneju. Tijana Bošković ima samo 17 i već je strah i trepet za rivale kao nekada Ivan Grozni.

(Izvor: Mozzartsport FOTO: MN Press, www.fivb.com)