230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sajam "Žene na selu RS" u Nevesinju

Gender centa svim ženama na selu u Republici Srpskoj čestita 15. oktobar - Međunarodni dan žena na selu.

141014-Infografik

Gender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova kontinuirano provodi kampanju „RAVNOPRAVNO za žene na selu!", u cilju podizanja svijesti o važnoj ulozi i doprinosu žena na selu, te unapređenja njihovog položaja.
Kampanja doprinosi sprovođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine, koji predstavlja veliki korak za Republiku Srpsku i kao takav predstavlja privremenu posebnu mjeru za seoske žene, u okviru Strateškog plana ruralnog razvoja. Ciljevi Akcionog plana su: Unapređenje ekonomskog položaja žena na selu, poboljšanje uslova života za žene na selu, poboljšanje pristupa javnim uslugama za žene na selu, osnaživanje društvenog položaja žena na selu, povećanje svijesti stanovništva o ulozi, značaju i doprinosu žena na selu.

Svake godine širom Republike Srpske obilježava se 15. oktobar - Međunarodni dan žena na selu. U okviru kampanje „RAVNOPRAVNO za žene na selu 2014!", organizuje se Četvrti sajam "Žene na selu Republike Srpske", koji se održava od 14-15.10.2014. godine, u sportskoj dvorani u Nevesinju.

Organizatori sajma su: Udruženje žena „Hercegovka" iz Nevesinja, Mreža Progres - mreža za poboljšanje položaja žena na selu Republike Srpske uz podršku Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske i UN WOMEN.

Cilj Četvrtog sajma „Žene na selu Republike Srpske": Sprovođenje Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine, unapređenje položaja žena na selu i podizanju svijesti o značaju i ulozi seoskih žena Republike Srpske, kao i ukupnom ruralnom razvoju.

Ovom prilikom molimo medije da u skladu sa svojim mogućnostima medijski poprate događaj Četvrti sajam "Žene na selu Republike Srpske", te da na afirmativan način predstave doprinos i veoma važnu ulogu žena na selu, u cilju podizanja svijesti javnosti o položaju žena na selu, kao i unapređenja njihovog položaja. Za više informacija o Četvrtom sajmu "Žene na selu Republike Srpske"možete kontaktirati organizatore sajma "Žene na selu Republike Srpske". Kontakti: Udruženje "Hercegovka", Nevesinje, predsjednica Aleksandra Kravić, telefon: 066/003-265, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

O 15. oktobru - Međunarodnom danu žena na selu - Žene na selu mnogo rade, a malo imaju, i njihov položaj je veoma težak. U Republici Srpskoj obilježavamo 15. oktobar, Međunarodni dan žena na selu, kako bismo svi bili svjesni važne, ali još uvijek nepriznate uloge žena koje žive na selu. 15. oktobar je ustanovljen kao Međunarodni dan žena na selu na nivou Ujedinjenih nacija. Ovaj dan se obilježava organizovanjem raznih aktivnosti i događaja koji ukazuju na težak položaj žena na selu.

15. OKTOBAR POSVETIMO SEOSKIM ŽENAMA I PRUŽIMO IM PAŽNjU I POŠTOVANjE KOJE ZASLUŽUJU SVAKOGA DANA SVOG ŽIVOTA! Priznanje njihovog značaja i uloge, priznanje potrebe da se uslovi njihovog života moraju poboljšati, prvi je korak ka postizanju bolje budućnosti žena na selu i svih nas. Tražimo ravnopravnost žena na selu, koja će omogućiti njihov bolji društveni i ekonomski položaj, na njihovu dobrobit i dobrobit njihovih porodica.