230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Rakija može da se napravi i od grožđa

Sezona "pečenja" rakije na području Trebinja uveliko je krenula. 

141014-petijevic

Takozvanu veselu mašinu ovih dana pokrenuo je i Ranko Petijević iz istoimenog podruma vina, koji je počeo sa pripremom tradicionalne rakije loze i nadaleko poznate travarice. Porodična vinarija Petijević je prije nekoliko dana završila berbu grožđa, te iskoristila lijepo vrijeme i počela sa pečenjem rakije za potrebe vinarije u narednoj turističkoj sezoni, koja je ove godine prema riječima Ranka Petijevića bila više nego dobra.

Petijević se nada da će ga lijepo vrijeme poslužiti u pravljenju rakije koja, kako u šali voli da kaže, može da se napravi i od grožđa.

141014-petijevic1

Pečenje rakije je gotovo društveni događaj koji okuplja prijatelje, poznanike i rodbinu.

Kod malih, privatnih proizvođača rakije ovo je vrijeme kada se pripremaju zalihe za sve prilike. Na trpezama rakija je neizostavna za dobrodošlicu a svadbe, slave i porodična okupljanja se bez nje ne mogu ni zamisliti. 

Dok se u zemljama Evropske unije žestoko kažnjava "pečenje" rakije, zarada od proizvodnje domaće rakije nekim domaćinstvima u Trebinju znatno poboljšava kućni budžet. Dovoljno je imati kazan i nešto novca za kupovinu makedonskog grožđa i - dobra zarada je zagarantovana.